От х:

Днес в x:

Регистрацията в ЦИК на партиите и коалициите за участие в местния вот започва на 4 септември, каза Росица Матева

Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври ще започне от 9:30 ч. на 4 септември. Крайният срок за регистрация е 17:00 ч. на 13 септември. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя отбеляза, че ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК).

Матева информира, че вече са назначени около 160 ОИК, при постигнато съгласие за състава от политическите партии. При 84 комисии не е постигнато съгласие. ЦИК ще вземе решение да назначи състава на тези комисии.

ОИК ще започнат своята работа на 9 септември, припомни Матева. Тя обясни, че с решение ОИК трябва да определят броя на мандатите на общинските съветници. На 29 октомври избираме 265 кметове на общини, а към момента точният брой на кметовете на кметства не се знае, посочи Матева. Тя каза, че броят на районите кметове е 24-ма за София, за Пловдив - трима, а за Варна – петима.

Местните избори са изборите, свързани с най-мащабна организация, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. По думите ѝ подготовката в ЦИК върви спокойно, съобразно плана и приетата хронограма.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини