От х:

Днес в x:

Специалният пратеник на САЩ пристига в Скопие заради промените в конституцията

Специалният пратеник на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар пристига в Северна Македония дни преди крайния срок за гласуване на конституционните промени, предвиждащи вписването на българите в основния закон и необходими, за да води Скопие преговори с ЕС.

Заместник-помощник държавният секретар ще се срещне както с ръководството на страната (президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски), така и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Без подкрепата на депутати от партията на Мицкоски не може да се осигури мнозинството от две трети (най-малко 80 от 120 гласа), за да бъде променена конституцията.

Мицкоски настоява, че партията му няма да отстъпи, макар и при гласуването за смяна на името съобразно договора с Гърция през 2018 г. - а то също изискваше поправки в конституцията - осем депутати да направиха обратното в парламента в последния възможен момент. Опозицията настоява на предсрочни избори, каквито Ковачевски обещава, но след гласуване на конституционните промени.

В момента процедурата в парламента е в ход, но дебатът бе прекратен, а управляващите социалдемократи имат време най-късно до началото на идната седмица да осигурят мнозинство.

Между САЩ и Европа

Тъкмо това се очаква да обсъжда Ескобар, който преди това е посетил Брюксел, както показа негова снимка с европейския специален пратеник Мирослав Лайчак.

Обикновено Ескобар и Лайчак се срещат преди важни дипломатически интервенции на Брюксел или Вашингтон на Западните Балкани; администрацията на Джо Байдън координира с Европа важните си стъпки в района, обратно на тази на предшественика му Доналд Тръмп. Все пак според Лайчак срещата е била основно посветена на диалога Белград - Прищина (където се очаква посещение на двамата в близките седмици според "Свободна Европа").

По-рано външният министър Буяр Османи разговаря с върховния външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел и чу от него призив да не се допускат крачки назад в евроинтеграцията.

Мицкоски заяви, че Ескобар е добре дошъл, но ако някой смята да оказва натиск, е сгрешил събеседника. Опозиционният лидер, цитиран от БТА, окачестви като "слабост" опита на властта да представи визитата на Ескобар като поискана от правителството, като "дипломатически булдозер... за да упражнява натиск".

Според Мицкоски след няколко месеца страната ще има ново правителство и нова реалност и доколкото сегашното правителство на Северна Македония не може да изпълни поетите от него ангажименти за промени в конституцията, трябва да приеме предложението на опозицията за предсрочни парламентарни избори.

Преди утрешната визита македонският вътрешен министър Оливер Спасовски заяви, че управляващите разговаря с всеки депутат поотделно в търсене на гласове "за" конституционните промени. Членството в Европейския съюз (към което впрочем началото на преговори е само малка крачка) е сред ключовите цели и приоритети на Северна Македония и не може да се допусне страната да изпадне в изолация, провокирана отвътре, цитира го телевизия "Телма".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини