От х:

Днес в x:

Екипът на Навални: Посред война за яхтата на Путин "Косатка" са похарчени поне $32 млн.

    Яхтата "Грейсфул" (Graceful) е била спешно изкарана от корабостроителницата на Blohm+Voss в Хамбург по-малко от месец преди нахлуването на руската армия в Украйна. На 19 януари компанията, която изпълнява от десетилетия поръчки за държавни глави, арабски шейхове и руски олигарси, получава искане незабавно да се подготви за 1 февруари (година преди планирания срок) изтеглянето ѝ на буксир за довършителни работи и обзавеждане в Русия - "включително като се работи на две смени и в събота и в неделя" - защото собственикът е недоволен от темпото.

    В следващите 12 дни членовете на екипажа, живеещи в Хамбург, напускат наетите жилища, прекратяват договорите с мобилните оператори, прекъсват застраховките си. Недовършената яхта е изтеглена в Калининград, най-близкото руско пристанище.

    Днес "Грейсфул" е прекръстена на "Косатка". Тя е изработена специално за Владимир Путин, който по това време вече е знаел, че войната срещу Украйна започва на 24 февруари. За дооборудването ѝ в Русия по време на най-мащабната война в Европа от 1945 г. насам в нея през 2022 г. са вложени поне 3 милиарда рубли, или около 32 млн. долара по обменен сегашен курс.

    Това разказва в ново разследване екипът на излежаващия дълги години затвор Алексей Навални. Те показват как изглежда 82-метровата "Косатка", която от май миналата година е под санкции заедно със 140-метровата "Шехерезада", наричана "суперяхтата на Путин" за 700 млн. долара в Италия. Отделно САЩ посочиха "Олимпия" под флага на Каймановите острови като яхта, "в която има собственост" руският президент.

    Днес в техническото задание на бившата "Грейсфул" е вписано, че зоната на експлоатация ще е крайбрежието на Черно и Азовско море.

    Строителството ѝ започва през 2006 г. в доковете на "Севмаш" в Северодвинск - далеч на север на брега на Бяло море, където е ключовата корабостроителница за руския Северен флот и ядрените подводници. Тук е изградена само част от корпуса, след което той е прехвърлен в Хамбург, където го довършват и спускат на вода през 2014 г.

     

    Всякаква бизнес дейност, свързана с "Грейсфул", е забранена от САЩ съгласно санкциите от 2 юли 2022 г.

    Междувременно се строи суперяхтата, но когато се разбира, че няма да успеят да я приберат, хората на Путин решават да обновят старата "Грейсфул". В списък върху 145 страници, публикуван от Навални, се виждат множество нуждаещи се от смяна детайли. Следва изграждането на изцяло нови каюти, но и допълнителни елементи като

    • килим 100 кв.м за 5 млн. рубли за спалнята на "стопанина"
    • бронирани чадъри за 1.2 млн. рубли
    • "дървени изделия" за общо 240 млн. рубли, вкл.:
    • масичка за списания (8 млн. рубли)
    • матрак за каютата на "стопанката" (800 хил. рубли) и др.

    Едно от съоръженията, привлякло вниманието в разследването, е "специализирано морско съоръжение за организиране на плажен и морски отдих". Под проектно име "Олимп" то е възложено на "Рубин" - Централното конструкторското бюро за морска техника (специализирано за подводници) - срещу 208 млн. рубли. В действителност това е морски басейн с мрежа, който се прикачва за яхтата и оформя около и зад нея пространство за плуване 85 на 25 на 3 метра.

    Авторите на разследването твърдят, че не са виждали подобни разходи от времето, когато разкриха "Двореца на Путин" край Геленджик на черноморския бряг.

    В екипажа на "Косатка" влизат служители на Федералната служба за охрана. По-рано те са били зачислени към "Шехерезада", получават заплатите си все едно продължават да работят на суперяхтата и общият разход за това е 20 милиона рубли.

    В разследването е описано и как е прикрита собствеността на "Косатка" - до неотдавна тя е регистрирана на името на Olneil Assets Corp. на офшорните Британски Вирджински острови. Самата компания е собственост на друга офшорна - Mischositos Investment. Крайният бенефициент е Пьотр Колбин, приятел на президента от детство и записан (заедно с Генадий Тимченко) като разработващи лозята и винарната в "двореца" в Геленджик. През декември 2020 г. яхтата е продадена на руско акционерно дружество със засекретени собственици.

    За покупките и ремонта е изградена мрежа с участници от Европа, Турция и Обединените арабски емирства. В разследването специално е подчертана ролята на естонската компания "Бриз Марин". Униформите за екипажа са купени в Италия, платени от компания в Дубай, изпратени в Литва, а от там - в Калининград. По принцип всякакви действия и финансиране, свързани с "Грейсфул", се преследват от американски санкции.

    Екипът на Навални показва не само вътрешността на яхтата (предимно 3D компютърни модели), но и всякакви дребни детайли като четки за коса (655 евро), табла за игра (5048.50 евро), дженга (1707.75 евро), бронирани чадъри (по 12 500 евро).

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини