От х:

Днес в x:

"Руският агент 007". Times разказа за щаб квартирата на единия от задържаните в Лондон българи

Британският вестник "Таймс" е посветил специален материал за един от тримата българи, заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия.

Става въпрос за 45-годишния Орлин Русев, който е смятан за водач на групата. В публикацията си от "Таймс" посочват, че занемарена къща за гости в "Грейт Ярмут" е била използвана от Русев за щаб квартира. Той е наричан от журналистите "руския агент 007", като посочват, че в един от неговите имейли били включени числата 007.

В "Таймс" пишат, че занемарената къща на Орлин Русев е била обискирана от британската полиция за борба с тероризма. Сградата се водела тризвезден хотел "Хейди".

В нея полицаите открили оборудване за изготвяне на фалшиви документи за самоличност - включително паспорти и шофьорски книжки. Полицаите смятат, че именно Орлин Русев, който бил експерт по радиоелектронно разузнаване, е водел шпионската операция.

"Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът не е собственост на Орлин Русев, а на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

На адреса, на който е регистрирана къщата за гости, има още седем фирми. Според фирмения регистър във Великобритания хотелът е седалище на основния бизнес на Първанова, а именно различни дейности, свързани със здравето на човека.

Преди този адрес Първанова е имала друг адрес, на който е била регистрирана компанията й. Става въпрос за лондонския квартал "Мейнфеър", където компанията й е била доставчик на прецизни ИТ-услуги за медицината, роботиката и ИТ-индустрията.

"Дейли мейл" цитира местни жители, които споделят, че от месеци не са виждали някой да влиза или излиза от къщата. По-рано BBC разгласи новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по обвинение за шпионаж в полза на Русия заедно с други двама, които обаче са били пуснати под гаранция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини