От х:

Днес в x:

23-годишен с украински паспорт и дронове е задържан за шпионаж

23-годишен мъж с украински паспорт е задържан и обвинен за шпионаж. Това обяви зам.-градският прокурор Христо Кръстев на специален брифинг днес. Мъжът е хванат на територията на ТЕЦ "Марица-изток 2", която е стратегически обект. Заловен е от охраната на теца.

При обиск в него са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, много сим карти, карти памет. Повдигнато му е обвинение, че е събирал информация, която е държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, посочи още прокурор Кръстев, но не разкри никакви подробности.

Сега се правят експертизи дали е снимал в стратегическия обект, какво е  снимал, дали устройствата, открити у него, съдържат държавна тайна.

Засега мъжът е задържан за 72 часа, след което ще бъде поискано постоянното му задържане от съда.

А прокуратурата тепърва ще проучва дали той наистина е украински гражданин. От партньорски служби се чака информация дали имат данни той да се е занимавал с шпионска дейност.

Мъжът е дал обяснения в качеството си на обвиняем. Казал е кога е дошъл в България, откъде е влязъл, какво е правил, с кого се е срещал. Сега тези данни се проверяват.

Текат и огледи в теца, тъй като става дума за голяма територия. Разпитани са служителите на охраната, които са го задържали, установява се точно как е проникнал в централата.

Прокурор Кръстев каза още, че за момента няма информация обвиненият за шпионаж да е имал помощ отвътре. На журналистически въпрос Кръстев отговори и че не смята, че има заплаха за страната.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини