От х:

Днес в x:

Спасиха в Бразилия четирима нигерийци, скрили се на товарен кораб в опит да стигнат до Европа

Четиримата нигерийски бегълци, които се скрили на товарен кораб в зоната над кормилото с надеждата да стигнат до Европа, били спасени от бразилската федерална полиция в югоизточното пристанище Витория, предаде Ройтерс.

Тяхното изпълнено с риск за живота им пътуване през океана на разстояние около 5600 километра подчертава опасностите, които някои мигрантите са готови да поемат, за да получат шанс за по-добър живот, посочва агенцията.

"Това беше ужасно преживяване за мен", казва 38-годишният Тенкгод Опемипо Матю Йейе, един от четиримата нигерийци, в интервю в църковен приют в Сао Пауло. "На борда не беше лесно. Треперех, толкова се страхувах. Но съм тук."

Успокоението им, че са спасени, скоро отстъпва място на изненадата. 

Четиримата мъже казват, че са се надявали да стигнат до Европа и са били шокирани да научат, че всъщност са се озовали на другия бряг на Атлантическия океан, в Бразилия. Оттогава двама от мъжете са върнати в Нигерия по тяхна молба, а Йейе и Роман Ебимене Фрайдей, 35-годишен от щата Байелса, са подали молби за убежище в Бразилия.

"Моля се правителството на Бразилия да се смили над мен", каза Фрайдей, който вече веднъж се е опитал да избяга от Нигерия с кораб, но е бил арестуван от тамошните власти.

И двамата мъже казват, че икономическите трудности, политическата нестабилност и престъпността са им оставили малка възможност, освен да напуснат родната си Нигерия.

Йейе, християнски свещеник от щата Лагос, казва, че неговата ферма за фъстъци и палмово масло била унищожена от наводненията тази година, което оставило него и семейството му без дом. Той се надява, че сега неговите близки ще могат да се присъединят към него в Бразилия.

Фрайдей разказва, че пътуването му до Бразилия започнало на 27 юни, когато приятел рибар го качва на кърмата на кораба под либерийски флаг "Кен Уейв", акостирал в Лагос, и го оставил до кормилото. За негова изненада той открил, че там вече има трима мъже, които чакали кораба да отплава. 

След като корабът потеглил, Фрайдей казва, че четиримата мъже направили всичко възможно да не бъдат забелязани от екипажа на кораба, който –  ако ги откриел, можел да ги хвърли в морето.

Отец Паоло Паризе, свещеник в приюта в Сао Пауло, казва че е попадал и на други пътуващи тайно без билет, но никога на такива, предприемали толкова опасно пътуване в търсене на нов живот.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини