От х:

Днес в x:

24 разрешителни за работа на непълнолетни са издадени през последния месец

24 разрешителни за работа на непълнолетни са издадени през последния месец от Инспекцията по труда в Хасково. За периода до юли общо те са били 22. Те са предимно за работа в сферата на туризма-заведения, басейни, детски кътове.

От инспекцията напомнят на работодателите и родителите, че за наемането на непълнолетни лица се изисква задължително разрешение от тях. Детският труд е забранен до 16-годишна възраст, до която според Конституцията е задължително образованието. Липсата на законово разрешение за работа се смята за престъпление и при установени нарушения контролните органи на Инспекцията по труда уведомяват Прокуратурата.

Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20.00 ч. до 06.00 ч. сутринта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини