От х:

Днес в x:

Путин се среща с африкански лидери в опит да възстанови имиджа си, пишат западни издания

На втората среща на върха "Русия-Африка", планирана за днес и утре, се очаква руският президент Владимир Путин да се опита да успокои африканските си партньори, част от които се притесняват от последиците на войната в Украйна, пише в. "Монд".

Идеята на срещата е да се отрази положително на накърнения образ на руския президент и да бъде разсеяно впечатлението, че Русия е в международна изолация. Планира се срещата на върха "Русия-Африка", която ще бъде проведена в Санкт Петербург, да ни покаже един Путин в силна позиция, като това е свързано с опитите на руския президент да възстанови имиджа си пред африканските лидери, чийто континент е поставен в изчаквателна позиция заради турбуленциите, съпътстващи нахлуването в Украйна.

Очаква се Путин и лидерите на африканските страни да си направят семейна снимка, която да стане въплъщение на идеята за "многополюсен свят" - това ще е от ключово значение при изпълнението на задачата за дипломатическа реабилитация. "Монд" обаче обръща на факта, че броят на африканските лидери, които ще вземат участие в срещата, ще е доста по-малък от този през октомври 2019 г., когато се състоя първият такъв форум. Френското издание твърди, че в срещата тази седмица ще участват само 21 африкански лидери, като изтъква, че през 2019 г. те са били 43.

Западните страни активно призоваваха африканските си партньори да не участват в срещата в Русия. На фона на тези призиви част от африканските лидери, като например президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, се отказаха от участие в последния момент. Източник от президентството на ДР Конго обаче подчерта, че решението на президента се дължало не на "натиска от страна на Запада", а на "проблем с графика на президента, който първо трябва да мине през Киев, а след това да отиде в Санкт Петербург". Източникът признава, че е имало прояви на натиск, но че те не са били "нещо твърде лошо или ново: има такива от началото на войната в Украйна".

Нахлуването в Украйна промени разположението на силите в Африка. Преди четири години на срещата в Сочи наблюдавахме една завоевателна Русия, която след четвърт век на отсъствие от Африка след краха на Съветския съюз, отново установи присъствие на тази континент. Моделът на присъствие беше безпрецедентен - посредством частната военна компания "Вагнер", натоварена с разграбването на африкански ресурси, и чрез операции за влияние в киберпространството. Днес затъването на руската армия на фронтовете в Украйна, въпросите, свързани с предполагаемата уязвимост на властта в Русия, както и неблагоприятното икономическо въздействие на войната върху Африка (под формата на инфлация и липса на сигурност по продоволствените въпроси) са повод за съмнения в някои африкански правителства, обобщава "Монд".

Британският в. "Таймс" също обръща внимание на факта, че броят на африканските лидери, които ще участват на срещата на върха тази седмица, ще е по-малък от този през 2019 г. "Таймс" пише, че това ще е поредното "унижение за президента Путин, което още повече ще подрони усилията му да покаже, че нахлуването в Украйна и международните санкции не са успели да го изолират". Според британския всекидневник е показателно, че на срещата няма да присъстват лидерите на големи африкански страни като Нигерия и ДР Конго.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини