От х:

Днес в x:

Русия вдигна наборната възраст за задължителна военна служба

Проектозаконът за повишаване на наборната възраст за задължителна военна служба в Русия предполага, че границите на наборната възраст ще бъдат от 18 до 30 години, предаде ТАСС.

Комисията по отбраната на Държавната дума подкрепи съответната поправка на второ четене на проекта, съобщи пред журналисти председателят на комисията Андрей Картаполов.

"Основната поправка се състои в това, че горната граница [на наборната възраст] е 30 години, а долната граница беше решено да остане 18 години, защото много момчета искат да отидат да служат точно на 18-годишна възраст. Сега тази възможност е на тяхно разположение", каза Картаполов.

В законопроекта на първо четене се предвиждаше долната граница на наборната възраст да се повиши от сегашните 18 години на 21 години.

Предложението е новият закон да влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Досега възрастта за задължителна военна служба в Русия беше от 18 до 27 години.

Пет години повече в резерва

Законът "За военния дълг и военната служба" променя пределната възраст за резерва за по-ниски чинове: войници, матроси, сержанти, старшини, старшини и мичмани. "Запасни" в Русия се считат за уволнените от военна служба, завършили военни учебни заведения, обучавани във „военни катедри“ в граждански университети, а също и лица, които са преминали алтернативна гражданска служба вместо наборна военна служба.

Запасните подлежат на мобилизация. Частичната мобилизация в Русия беше обявена от президента на 21 септември 2022 г. и досега указът за нейното приключване не е подписан, така че въпросът за пределната възраст за пребиваване в запаса е важен за мнозина там.

Сега пределната възраст за влизане в запаса зависи от категорията (те са три в зависимост от отчетната специалност), а за войници, матроси, сержанти, старшини, старшини и мичмани е 35 години (първа категория), 45 години (втора категория) и 50 години (трета категория).

С приетите на 14 юли промени възрастта за запаса се увеличава с пет години само за долните чинове до 40, 50 и 55 години в зависимост от категорията. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини