От х:

Днес в x:

Над 20 000 войници на "Вагнер" убити, 40 000 ранени в Украйна

Към 20 май тази година 22 000 бойци на "Вагнер" са били убити във войната на Русия в Украйна - близо една четвърт от общия брой на войските на паравоенната групировка, които са се сражавали в страната, пише "Политико", цитирайки канал в Telegram, свързан с "Вагнер".

"Общо 78 000 бойци на ЧВК Вагнер са участвали в украинската мисия", се казва в изявление, публикувано късно в сряда на канала "Wagner Loading".

"По време на превземането на Бахмут (20 май) 22 000 бойци бяха убити, 40 000 ранени", се казва в изявлението.

Американското разузнаване каза през февруари, че Вагнер е претърпял 30 000 жертви в Украйна.

Паравоенна групировка беше ангажирана в някои от най-кървавите сражения по време на военната интервенция на Русия в Украйна, особено при превземането на източния град Бахмут.

Въпреки това, лидерът на групировката, Евгений Пригожин, предизвика репресии от страна на руското военно ръководство, след като организира бунт и изпрати хиляди свои хора на по-малко от 200 километра от Москва.

Пригожин сключи споразумение с руското правителство и беларуския президент Александър Лукашенко. Според договора бойците на "Вагнер", участвали в бунта, имат възможност да се разоръжат и да се върнат по домовете си, да отидат в изгнание в Беларус или да подпишат договори с руското министерство на отбраната. Според изявление на руския депутат Владимир Шаманов, около 33 000 вагнеровци са избрали последната опция и вече са се присъединили към руската армия.

Но изявление, публикувано в канала Wagner Loading, което беше препубликувано в собствения комуникационен канал на Пригожин и по този начин широко се приписва на бунтовния военачалник, постави под съмнение тези данни.

"Ето истинската математика", се казва в изявлението. "В украинската мисия участваха общо 78 000 бойци на ЧВК "Вагнер". От тях 49 000 са били затворници от лагерите. По време на превземането на Бахмут (20 май) са убити 22 000 бойци, 40 000 са ранени. 25 000 [в момента] са живи и здрави, плюс ранените на лечение. От тях до 10 000 са заминали и заминават за Беларус. 15 000 вече са излезли в отпуск. Не знам откъде са тези 33 000, които заминаха за армията. Ако всички убити и в отпуск са подписали договори, тогава е възможно.

По-рано в сряда, във видео съобщение, публикувано в същия канал в Telegram, Пригожин обяви, че войските на Вагнер няма да се върнат към битките в Украйна, а вместо това ще останат в Беларус за "известно време", за да обучават местните сили.

Той също намекна, че след това може да се насочат към Африка, където паравоенната групировка е активна от години - особено в Мали и Централноафриканската република.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини