От х:

Днес в x:

Колко опасно е пристрастяването към смартфоните

Синята светлина от тъчскрийна не единственият негативен ефект от активното използване на смартфоните. Мобилните устройства са безценни в динамичното ежедневие, но и ни карат да прекарваме все повече пред екрана. Различни проучвания показват, че средното време пред дисплеите на любимите джаджи се увеличава с интензивни темпове при повечето възрастови групи.

Все пак не е изненадващо, че най-засегнати са по-младите потребители, които са по-активни в приложения, форуми и социални мрежи. Изследователите са притеснени, че се увеличава броя на хората, които започват да изпитват тревожност, когато не са близо до смартфоните. Този социален проблем вече се обозначава като “номофобия” и е директен резултат от прекомерният достъп до мобилни технологии. 

Независимо проучване на италиански учени изследва връзката между активността при смартфоните, поведенческия и когнитивен дефицит на самоконтрол. В него участват 111 доброволци на възраст между 18 до 65 години. Съотношението между тях е 28% студенти и 72% наети лица от частния сектор, съобщава PsyPost.

Индивидуалните данни са извлечени с приложението „SocialStatsApp“, което предоставя информация за използването на TikTok, Facebook, Instagram и WhatsApp. Резултатите показват, че участниците с по-високи нива на пристрастяване към смартфоните се отличават с по-лоша работна памет. 

Успоредно с това се забелязва спад във времето за визуална и слухова реакция, но също способността за инхибиране, спрямо потребителите с по-ниски нива на активност. Други отрицателни последици върху ежедневния живот е по-ниския самоконтрол и ефективност на когнитивните задачи.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини