От х:

Днес в x:

Творческа среща за годишнина от разорението и прогонването на тракийските българи

    Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково бе домакин на творческа среща между представители на местното читалище „Тракия“ и читалище „Никола Й. Вапцаров“ от Маджарово.

    Гостите от певческа група „Иглика“ с ръководител Стефан Милев и домакините от фолклорна група „Тракийска дъга“ с ръководител Даниел Ленков пяха патриотични песни.

    Приветствия към гостите отправи председателят на хасковското тракийско дружество Кирил Сарджев. Той обясни, че срещата е по повод 3 събития - 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание, 110 г. от разорението на тракийските българи и 100 г. от окончателното прогонване на тракийските българи от Беломорето.

    Сарджев заяви още, че по повод трите годишни са предприети и други инициативи. През май са посадени 110 букови дръвчета около Пантеона на загиналите край Маджарово, като в акцията са се включили деца от местното училище „Димитър Маджаров“. Преди две седмици е почистен пантеонът от треви и храсти. Предстои освежаване на пантеона, а в края на август ще бъде сменен куполът, като новият ще бъде изработен от позлатен титан. Дейностите трябва да приключат до 1 октомври, когато е националният тракийски събор, в който традиционно се включват тракийските дружества не само от Хасковска област, но и от цялата страна.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини