От х:

Днес в x:

Руски ракетен удар по Лвов, Зеленски обеща осезаем отговор

Украинският президент Володимир Зеленски обеща "осезаем отговор" на руския ракетен удар по жилищен блок в град Лвов, Западна Украйна, при който по обновени данни, съобщени от украинския вътрешен министър Игор Клименко, са загинали четирима души, съобщават Франс прес и БТА.

„Последствията от среднощната атака на руските терористи“, заяви той в публикация в социалната мрежа Телеграм, прдидружена от видео, показващо разрушена сграда. „За съжаление, има загинали и ранени. Определено ще има отговор на действията на врага. И то осезаем.“

Вътрешният министър Клименко съобщи, че броят на жертвите, за които по-рано беше съобщено, че са три, е нараснал на най-малко четири, а ранените са девет, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на Лвов Андрий Садови каза, че при удара са нанесени материални щети на около 60 жилища и 50 леки коли.

Спасителни екипи претърсват отломките за още хора, които може да са затрупани по тях.

Садови направи видеообръщение към жителите на града, в което заяви, че нападението е най-голямото по гражданската инфраструктура в Лвов от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година.

Руските нашественици атакуваха Лвов с "Калибър". Унищожени са общо 7 крилати ракети, съобщава украинските ВВС. Около един през нощта  е нанесен удар откъм Черно море.

"Крилати ракети "Калибър" бяха изстреляни от надводни носители и подводници. Регистрирани бяха няколко групи ракети, които първо летяха в северна посока, използвайки релефа и руслото на Днепър, а след това рязко промениха курса си на запад", се казва в съобщението на украинските ВВС .

Зенитно-ракетните части и авиацията на ВВС са успели да унищожат само седем от десет крилати ракети "Калибър".

"За съжаление има ракетен удар по цивилни обекти в град Лвов. Изказваме нашите съболезнования на семействата на загиналите и ранените! Руските военнопрестъпници определено ще бъдат наказани!", заявяват военните.

Тази вечер бе обявена въздушна тревога за почти цяла Украйна. По време на атаката противовъздушната отбрана работеше в много райони. 

Към момента се съобщава за четирима загинали и 32 ранени в Лвов. Издирвателно-спасителните операции на мястото на удара продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини