От х:

Днес в x:

България ще обучава бойни санитари от Украйна и ще влезе в програмата на ЕС за боеприпаси

С решение на 48-ото Народно събрание се разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България, припомни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той беше изслушан в Народното събрание днес относно заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската инициатива за мир, и заявената готовност от страна на България да подготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

Предвидено е обучението да се провежда във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА, посочи министърът. Тагарев отбеляза, че центърът е вече изграден с подкрепата на САЩ, с най-съвременните технологии, и има капацитет за обучение на бойни санитари за нуждите на Украйна. Към момента е отправено първоначално предложение до представителя на Украйна в щаба на мисията в ЕС за подпомагане на Украйна, за провеждане на обучение през септември т.г., посочи Тагарев.

България ще се включи в проект за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси, каза още министърът във връзка с Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна. Министър Тагарев припомни, че от началото на годината ЕС е предприел действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяването на изразходените складови наличности на държавите членки. Той отбеляза, че действията са в три направления.

По думите на Тагарев страната ни ще се включи в проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след национално съгласуване, приемане на решение от Министерския съвет и подписване на споразумение, като в момента се подготвя пакета от документи за МС.

Според Тагарев участието на страната ни в подобни проекти има своите предимства. В политически план страната ни ще демонстрира коректна подкрепа към актуалната за настоящия геополитически контекст нова секторна политика на ЕС - съвместните обществени поръчки в отбраната, която в дългосрочен план цели задълбочаване на отбранителното сътрудничество. Тагарев обясни, че ще се създадат и възможности за укрепване на въоръжените сили на България чрез заявки за доставки за боеприпаси, които отбранителната ни индустрия към момента не произвежда.

Предимството от участие в подобни проекти за съвместни проекти включват потенциално намаляване на цената за доставка поради окрупняване на поръчваните количества и реализирани икономии от мащаба и възможност за освобождаване на доставките от ДДС. Сключването и прилагането на подход за съвместни поръчки ще елиминира евентуалната конкуренция между държавите като заявители и потребители на тези отбранителни способности и ще осигури ясен хоризонт пред европейската отбранителна индустрия за планирани инвестиции за разширяване на съществуващи и създаване на нови производствени капацитет, обясни Тагарев.

Той отбеляза, че участието на страната ни в проекта ще ѝ осигури и достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г., посочи Тагарев и добави, че средствата биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности от отбранителната ни индустрия.

Министър Тагарев посочи, че страната ни няма да се включи в трансфера на боеприпаси за Украйна от съществуващи запаси калибър 155 мм, тъй като страната ни не разполага с такива боеприпаси. Страната ни няма да се включи и в реализирането на съвместна поръчка към индустрията чрез директно възлагане с водещ орган Европейската агенция по отбрана и със средства от Европейския инструмент за мир. Министерството на отбраната не участва в това направление, тъй като на този етап не разполага с артилерийски системи 155 мм, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси, обясни Тагарев.

Относно финансирането на помощта министърът обясни, че става чрез фондове извън бюджета на ЕС, като държавите членки дават вноски, за да се формира този допълнителен бюджет. По думите на Тагарев вноската за страната ни е малко под 0.5 %.

Тагарев отбеляза, че страната ни очаква компенсация от близо 330 хил. евро за помощта, която е предоставила на Украйна още в началото на войната с униформи, обувки и бинтове. По думите му ще я получим догодина. Той обясни, че страната ни на същия принцип ще получи и компенсация с частично финансиране за помощта с решението от декември, м.г. За първата помощ е 59 %, за следващата помощ е 55 %. За това, което сега МС реши, очакваме между 50 -55 % да бъдем компенсирани, заяви Тагарев.

Попитан дали е заемал някаква длъжност в Министерството на отбраната на Украйна, Тагарев заяви: "Работил съм като съветник на Министерството на отбраната на Украйна между 2005 г. и 2011 г., посещавайки регулярно Киев".

"Работейки в различни международни формати, съм предал своя опит по въпроси - планиране на отбраната и ресурсното управление, и помощ как да се изгради цивилен капацитет за планиране, за да могат да работят по-гладко гражданско-военните отношения. За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна или какъвто и да е еквивалент паричен", коментира още той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини