От х:

Днес в x:

Къде е генерал Армагедон? И ген. Герасимов не се е появявал след бунта на Пригожин

Oтсъствието от полезрението на началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и на заместник-командващия силите в Украйна Сергей Суровикин стана повод за слухове и коментари в руско- и западноезични медии няколко дни след бунта на основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Особено внимание обаче предизвиква Суровикин, който бе споменат от "Ню Йорк таймс" в скорошна публикация. Според събеседници на вестника американското разузнаване открило, че той разполагал с информация за подготвяния метеж.

Суровикин, смятан за съюзник на Пригожин и многократно хвален от него, същевременно се разграничи от бизнесмена, призовавайки го да спре бунта още в петък вечерта - един от само двамата военни, които направиха това (другият бе видян да преговаря с него в разпространен от Пригожин запис от Ростов на Дон). Западни източници на водещи англоезични медии настояват, че за тях записът на генерала от петък вечерта изглежда почти като "заложническо" видео.

За разлика от тях министърът на отбраната Сергей Шойгу, с когото Пригожин бе в конфликт и чиято смяна искаше, се появи няколко пъти: два на запис, един - на публична проява, на която говори преди Путин.

"Арестуван"

The Moscow Times се позова на двама близки до Министерството на отбраната източници, според които Суровикин е арестуван. Мярката може и да е свързана с метежа на "Вагнер". Един от тези събеседници е цитиран с думите: "Ще има новини в контекста на Пригожин. Той (Суровикин) видимо избра страна(та на Пригожин) и са го хванали" здравата (тук в оригинала е използван по-малко приличен израз).

Подобни данни съществуваха и сред "военните кореспонденти" (блогъри) в "Телеграм": един от тях, Владимир Романов, написа, че Суровикин е арестуван още на 25 юни, т.е. ден след метежа. В други канали в "Телеграм" се говори за атмосфера на повишена подозрителност в щенералния щаб. Друг "военен кореспондент", Борис Рожин, твърди, че "цяла редица източници" опровергават данните за ареста на Суровикин, който "продължава службата си и изпълнява задачите си".

Руската служба на BBC проследява информацията за Суровикин до средите на руските провоенни блогъри и споменава изрично тъкмо Владимир Романов, чиито последователи наброяват около 100 хиил. души.

Друг влиятелен глас в "Телеграм", бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, обърна внимание, че Суровикин от три дни не се е свързвал със семейството си. "Имам само такива факти."

"Въоръженият метеж на ЧВК "Вагнер" стана повод за провеждане на мащабна чистка в редиците на Въоръжените сили на Руската федерация и краш тест на министерството (на отбраната - бел. ред.) за лоялност", написа вчера "Рыбарь", влиятелен канал в "Телеграм", смятан за близък до Министерството на отбраната, но чрез един от създателите си - и до Пригожин. "Рыбарь" по-рано обърна внимание, че Суровикин не забелязван от събота и че може и да го разпитват.

"Нерешителността в потушаването на метежа е предлог, на основанията на който се отстраняват неудобни хора и реално провалили се във въпросите на бойната подготовкща, мобилизацията и логистичното осигуряване."

Кремъл отговори по обичайния си начин: прессекретарят Дмитрий Песков помоли журналистите да попитат Министерството на отбраната. Песков, попитан дали Суровикин още се ползва с доверието на прездента Владимир Путин, обясни, че Путин, като главнокомандващ, работел с министъра на отбраната и началника на генералния щаб (Герасимов също предстои да бъде "видян" публично).

"Чистка"

И според "Файненшъл таймс" е започнала "чистката" в армията, поведена от държавния глава, в апарата за сигурност: верните ще бъдат наградени ще пострадат всички симпатизирали на "Вагнер".

Суровикин, лице за контакт между Пригожин и военните в Москва, бе в тясно сътрудничесто с "Вагнер" на фронта (и не бе нападан от основателя на "Вагнер"). Известният като "Генерал Армагедон" военен е сред възможните жертви на чистката според интерпретацията. FT същевременно цитира запознати с въпроса източници, според които и други в "кръговете за сигурност" в Москва са били запознати с плана за метеж.

"Ройтерс" от своя страна цитира длъжностни лица в Съединените щати, според които Суровикин симпатизирал на бунта, но не било ясно дали активно го поддържал. Западните разузнавателни данни, за които тези събеседници говорят, сочат, че Суровикин е "поддържал" Пригожин, но не е известно дали е помогнал по какъвто и да било начин във въстанието.

Вчера "Ню Йорк таймс" писа, във вече цитираната публикация, и че САЩ се интересували от това да подронят репутацията на Суровикин предвид известните му успехи на бойното поле в Украйна. Генералът оглави като командващ сиилите в Украйна през октомври, но остана на поста едва три месеца. Тогава решението Герасимов да го смени, а Суровикин да остане заместник, се тълкуваше от някои наблюдатели като демонстрация на сила на министъра на отбраната Сергей Шойгу, подкрепена от руския президент Владимир Путин, пред Пригожин.

Според източници от САЩ и други западни държави Пригожин е складирал оръжия преди метежа, вярвайки, че има достатъчно сила, но и подкрепа от руската армия, за да го доведе докрай. Изглежда обаче надценил ролята на лоялността към Путин и полезността за Кремъл, с които бе известен, като фактори, които биха го опазили от каквито и да бло последици.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини