От х:

Днес в x:

Руският удар в Краматорск разтърси Колумбия

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че на "руски агент" ще бъдат повдигнати обвинения в измяна заради удара, отнел живота на най-малко 12 души (сред които трима тийнейджъри) в Краматорск в Донецка област.

Поразена при атаката с ракета "Искандер" бе известна пицария. Ранени са общо 60 души. Трима са колумбийци, сред тях - писател, журналист и политик.

Левият президент Густаво Петро реагира с обвинение към Русия, че нарушава законите за водене на война, а външното министерство осъди "агресията" и ще връчи нота на руските власти по нареждане на Петро.

Според Зеленски всеки помогнал на руските сили заслужава "максималното наказание". Публикувана от украинските служби бе снимка на човек, арестуван след удара и описан като руски агент.

Москва отрича дори да носи отговорност за удара, тъй като според Кремъл се нападали само обекти, "свързани с военната инфраструктура". Това обаче е втората атака с много жертви по града - миналата година удар по жп гарата отне живота на 50 души.

Кои са ранените чужденци

Сред ранените е и Ектор Абад, известен колумбийски писател. Колумбийката Каталина Гомес е специален пратеник на "Франс 24". Тя публикува в "Туитър" видеоклип с думите: "В един момент отпиваш вода, в следващия (идва) адът."

Серхио Харамийо, бивш депутат, дипломат и специален пратеник за мир, създал неправителствена организация в подкрепа на Украйна, е в болница и разказва за BBC, че тъкмо носели на тримата храна, под стъкления покрив; осколки започнали да летят пред очите му. Човек, седял до него, обаче е в тежко състояние.

Харамийо, някога занимавал се с мирно регулиране на десетилетния конфликт с бунтовниците от FARC, бе в Украйна, за да подпомогне разбирането в Латинска Америка на случващото се в нападнатата страна. Той бе един от архитектите на мирното споразумение като съветник на бившия президент и Нобелов лауреат Хуан Мануел Сантос.

Колумбия: "дипломатически завой"

"Русия нападна трима беззащитни цивилни колумбийци. Така нарушава протоколите на войната", написа Петро в "Туитър". По думите му тримата се очакват в Колумбия "здрави и в безопасност". Изданието "Камбио" отбелязва, че досега Петро - първият ляв президент на Колумбия, е споменавал военния конфликт, акцентирайки върху нуждата от мир между страните, но винаги е подхождал повърхностно за това кой е отговорен.

Ударът "все още отеква в Колумбия", пише "Ел паис". Вестникът нарича втвърдяването на това "забележителен дипломатически завой" след по-внимателните първи реакции на Богота. Латинска Америка е важна за Русия в разпространяването по света на гледната ѝ точка за войната в Украйна, докато опитва да убеди света, че само Западът е с Киев. И испанското издание отбелязва, че за почти една година на власт Петро дълго се въздържаше да осъжда войната: и пред този вестник бе заявявал, че не може същите държави, които осъждат една инвазия, да стоят зад друга; дискурсът "не ни звучи искрен".

Според руското посолство в Колумбия тримата проявили "неблагоразумие" да пътуват, тъй като райони край фронта не били "подходящо място да се дегустират ястия от украинската кухня".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    Сандокан с двата ножа
    0 0
    23:10, 29 юни 2023
    Първо да уточня че съм пълен русофоб, но в статията има не упоменати неща! Да оставим на страна тази колумбийска връзка и да кажа какво пишат по въпроса други бг издания! Та значи там събрани в ресторанта освен тези колумбийци е имало и американски инструктори и украински генерал с адютанта си.
    В Украйна една ракия не може да се пийне на спокойствие в ресторант.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини