От х:

Днес в x:

Wall Street Journal описа последните дни на Пригожин

Евгений Пригожин прекара последните няколко дни преди самолетната катастрофа в пътуване из Африка, планирайки бъдещето си, пише американското издание Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на няколко източника, запознати със ситуацията.

Докладът на WSJ за последните дни на Пригожин се основава на интервюта с повече от десет високопоставени африкански служители, военни и разузнавателни служители, дезертьори от "Вагнер" и анализ на криптирани разговори и данни за полети. Полетите на Пригожин между Русия и Африка бяха потвърдени от Глеб Ирисов, бивш офицер от руските въздушно-космически сили, който разговаря с екипажите на "Вагнер".

Според изданието миналия петък частният самолет на Пригожин е кацнал в столицата на Централноафриканската република. Според трима души, запознати със срещата, Пригожин се опитал да убеди президента на ЦАР Фостен-Аркандж Туадера да продължи сътрудничеството, докато двамата са разговаряли в президентския дворец на Туадера.

Според източници на WSJ Путин лично е казал на президента на ЦАР Туадера, че е време да се дистанцира от Пригожин. Когато Туадера беше в Санкт Петербург на конференция преди месец, той се въздържа от среща с Пригожин.

Малко след това хеликоптер на "Вагнер" кацнал близо до паркинга на Пригожин, довеждайки петима командири от Суданските сили за бързо реагиране, паравоенна група, която разчиташе на "Вагнер" да води война срещу суданското правителство. Военните донесли кутии със злато на Пригожин като плащане за предаденото им оръжие. Според източник на WSJ, Пригожин, гледайки кутиите, казал: "Имам нужда от още злато".

След Централноафриканската република Пригожин, според WSJ, е направил кратка спирка в Мали.

По същото време от другата страна на Сахара конкурентите на Пригожин от руското военно министерство водят преговори с редовните клиенти на Вагнер от Либия.

Според WSJ делегацията е водена от заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров, същият човек, когото Пригожин публично засрами, че неофициално се е обърнал към него на "ти" по време на разговор в щаба на Южния военен окръг в Ростов, заловен от вагнеровците .

Кремъл постепенно поема официалния контрол върху обширната клиентска мрежа на Пригожин, чиито амбиции надхвърлиха нивото, удобно за Владимир Путин. Според тях инициативата за провеждане на операции в сянка на Кремъл сега постепенно преминава в ръцете на генерала от ГРУ Андрей Аверянов (известен с това, че под негово ръководство са били офицерите от ГРУ Чепига и Мишкин, които са заподозрени в отравянето на дезертьора Сергей Скрипал).

След Мали Пригожин е отлетял за Санкт Петербург, където той така и не стигна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини