От х:

Днес в x:

Втора нощ безредици във Франция, Макрон свика междуведомствена кризисна група

Президентът на Франция Еманюел Макрон свика междуведомствена кризисна група заради среднощното насилие, обхванало Франция, след като полицай простреля фатално тийнейджър, предаде Франс прес, като се позова на френското президентство.

Общо 150 души бяха арестувани след поредната нощ на размирици в редица френски населени места. Няколко обществени сгради са били атакувани или подпалени, заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

В началото на кризисната среща Макрон каза, че насилието, разпространяващо се  в страната след смъртоносното прострелване на 17-годишния Наел, е неоправдано.

Той обаче подчерта отново, че фаталната стрелба по младежа не може да бъде извинена и оправдана по никакъв начин.

Тази нощ отново Франция бе белязана от насилие заради убийството на 17-годишния Наел, застрелян от полицай след опит да се подчини на полицейска заповед, предаде Франс прес.

Напрежението ескалира за втора поредна нощ около 23 ч. местно време в Нантер, предградие западно от центъра на Париж, където младежът бе убит във вторник.

Над десетина коли и контейнери за смет бяха подпалени, опожарени бяха и полицейски заграждения, поставени на някои улици. На фасадата на една от кооперациите протестиращи написаха "Справедливост за Наел" и "Полицията убива".

Към 1 ч. местно време се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полицията. Подобни сблъсъци имаше е предходната нощ. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращитие, които я замеряха с павета.

В град Кламар пък протестиращи подпалиха трамвай.

В двайсетина градчета на департамента Сен-Сен Дени, североизточно от Париж, също имаше подобни инциденти. Според полицията групи от най-малко стотина души, много мобилни, предизвикаха инциденти на място.  Полицията съобщи, че е задържала 35 души в района.

В департамента Есон, южно от Париж, група протестиращи подпалиха автобус, след като пътниците бяха принудени да слязат от него.

Сблъсъци имаше и в оживен квартал на Тулуза, като там беше микробус.

Съобщава се за сблъсъци и в други части на страната, като в Лион полицията бе замеряна с пиратки.

В Сент Етиен, в Лил и в Рен инциденти имаше след протестни митинги в подкрепа на екологично движение, което френското правителство неотдавна разпусна.

Смъртта на Наел породи силно вълнение във Франция. Реакции дойдоха от президента Еманюел Макрон до капитана на френския национален отбор по футбол Килиан Мбапе.

Депутати и членове на правителството пък запазиха минута мълчание в памет на жертвата.

На първо време полицейски източници казаха, че полицай е стрелял, когато кола е потеглила към полицейски моторизиран патрул във вторник. Според видео, разпространено в социалните мрежи и обявено за автентично от експерти на Франс прес, двама полицаи са взели под прицел шофьорът на колата и са стреляли от упор, когато тя е потеглила. На видеото се чува "Ще получиш един куршум в главата", но гласът не може да бъде идентифициран. Наел е бил прострелян в областта на гърдите и е починал малко след това.

Потресаващите кадри показват една интервенция, която очевидно не е в съотвествие с правилата, които са се ангажирали да изпълняват нашите сили на реда, подчерта премиерката на Франция Елизабет Борн. Президентът Макрон пък определи застрелването на Наел като необяснимо и като деяние, което не може да бъде извинено.

Основните полицейски синдикати разкритикуваха изявленията на властите и изтъкнаха, че всеки трябва да се ползва с презумпция за невинност.

Вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че 2000 членове на силите на реда са мобилизирани в Париж и в предградията, което е с 800 повече от предходната вечер.

Майката на Наел призова за поход днес в 14 ч. местно време, който ще приключи пред префектурата на департамента От-дьо-Сен, в който се намира Нантер.

Случаят породи полемика относно действията на силите на реда във Франция, където бяха регистрирани рекорден брой  -  13 - случая на смърт през 2022 г. след откази за подчинение на пътни полицейски проверки.

Килиан Мбапе определи всичко това като ситуация, която не може да се толерира, а актьорът Омар Си призова за достойно правосъдие, което да почете паметта на убитото дете, визирайки Наел.

Полицаят, заподозрян за смъртоносния изстрел, е на 38 години. Той бе разпитан в Главния инспекторат на националната полиция. Започнало е разследване за предумишлено убийство. Полицаят остава в ареста.

Убийството на Наел породи реакции и от страна на политиците във Франция. Лидерът на радикалната левица "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон призова за реформа изоснови на полицията и за наказване на подобни убийства, които опетняват и репутацията на държавата. Представителите на крайната десница "Национален сбор" Жордан Бардела и Себастиан Шьону казаха, че случилото се е трагедия и призоваха да се зачита презумпцията за невинност и времето, необходимо за провеждане на разследването.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини