От х:

Днес в x:

Депутатите от ПП отказаха да влязат в пленарна зала

"Тази сутрин парламентарната група на ПП-ДБ няма да влезе в зала, защото ясно предупредихме, че това, което се случва, е недопустимо. Подмяната на Гешев със Сарафов - ние поискахме да изслушаме министъра на правосъдието. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Вчера три регулатора - Сметната палата, БНБ и Здравната каса бяха вкарани в комисия", заяви на брифинг в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му уговорка е във всички регулатори да има кандидати с безупречна репутация, като тази уговорка е била нарушена.

"Ако някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори да бъдат заменени с това скрито мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", много се лъже. Няма как да дадем контролите на това мнозинство, без обсъждане, прикрито и набързо", допълни Кирил Петков.

"Вчера Борисов каза неща, които не са верни, че няма ангажимент. Има ангажимент към обща законодателна програма. Прекрасно е, че ГЕРБ вярва, че има по-хубави закони. Става дума за демонстрация, че има друго мнозинство. Денков и Габриел поеха ангажимент, че ще има механизъм за избор на регулаторите. Нека някой да не си мисли, че ще има правителство параван. Искаме съгласуване за всички регулатори. Искаме ясен график и ангажимент за отговорността", заяви Христо Иванов.

Според него президентът Радев се е оказал най-големият адвокат на Сарафов.

"Отговорното действие е да има правителство. Искаме ясна договорка за механизъм за това как ще се попълват регулаторите. Призоваваме към разум и разговори и от това зависи не дали ще има едно или друго правителство. Правителството не се разваля, но трябва да определим характера му. Има ясни ангажименти, те се нарушават, ние призоваваме към разум. Когато има ясен ангажимент, няма да има нужда да си говорим през медиите. Ще има правителство, ако е правителство на реформите", допълни Христо Иванов.

Кирил Петков уточни, че днес цялата парламентарна група на ПП-ДБ ще се събере на съвещание, за да реши какво да прави.

"След днешния ден ще имаме ясна декларация какви ще бъдат действията ни, ако ГЕРБ продължи с този подход на бавно изменяне на договорка и заменяне с друго", каза още Кирил Петков и обяви, че подаването на оставка потенциално е един от обсъжданите варианти.

Днес парламентът обсъжда кои да са председателите на БНБ, на Сметната палата и на Здравната каса, според дневния ред. Решението за обсъждане бе прието вчера от Бюджетна комисия. Срокът за номинации се намалява от 14 на 7 дни. "Пподължаваме Промяната" и ДБ не са съгласни и искат срокът да си остане 14 дни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини