От х:

Днес в x:

Славов издига кандидат за главен прокурор само при промени в Конституцията

"Бих номинирал кандидат за главен прокурор след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично ме овласти с тази компетентност." 

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС) след заседанието на кадровия орган, което продължи над 7 часа и откри процедурата за избор на нов главен прокурор.

Славов призова членовете на ВСС към институционална въздържаност относно избора на нов главен прокурор. В период на много ниско доверие към кадровия орган, при предстоящи промени относно статута на главния прокурор, да се открива процедура, не мисля, че е обосновано, смята правосъдният министър.

Според него е нямало необходимост да се бърза с процедурата. Трябва да има окончателно произнасяне на органа кой да изпълнява длъжността временно изпълняващ функциите на главния прокурор, настоя Славов. "Министърът на правосъдието не е политкомисар на съдебната власт и не трябва да бъде" подчерта той.

Относно дебата, в който членовете на ВСС не стигнаха до консенсус в крайна сметка коя колегия - дали прокурорската или пленумът на кадровия орган е трябвало да назначи Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор, Славов е доволен от проведения дебат между магистратите, които защитили и двете тези.

"Спорът оставя висящ и трябва да бъде решен от ВАС. В рамките на следващата седмица ще сезирам ВАС с искане по произнасяне за прокурорската колегия на ВСС, че изборът им на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор е незаконосъобразен", каза правосъдният министър. Той добави още, че ВАС има пряко отношение във връзка със законосъобразното провеждане на процедурата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини