От х:

Днес в x:

Байдън и Моди внимателно се прицелиха в Китай и Русия в общото си комюнике

САЩ и Индия се обявиха за „едни от най-близките партньори в света“ в общото комюнике след държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди във Вашингтон при своя домакин президента Джо Байдън. Наред с тази и други важни формулировки двамата внимателно взеха наприцел Китай и Русия, предаде Ройтерс.

САЩ са недоволни от продължаващите тесни връзки на Индия с Русия на фона на водената от Москва война в Украйна. По време на посещението си във Вашингтон Моди не спомена нито веднъж директно Китай и Русия, а Байдън спомена само Китай, и то в отговор на журналистически въпрос. Но в общата декларация след продължилата два часа и половина среща между двамата Москва и Пекин изглежда попаднаха под прицела им.

Двамата лидери изтъкнаха важността на световния ред, основан на правила, и посочиха, че „сегашният световен ред се гради на принципите в Устава на ООН, международното право и зачитането на суверенитета на териториалната цялост на държавите“.

„САЩ и Индия потвърждават решимостта си да противодействат на всякакви опити за едностранно разрушаване на мултилатералната система“, се казва в декларацията им.

Двамата лидери „изразиха дълбоко безпокойство от конфликта в Украйна и скърбят за ужасните и трагични хуманитарни последствия“. Те отбелязаха „сериозното и разрастващо се отражение на войната върху световната икономическа система, включително върху продоволствените стоки, горивата и енергийната сигурност и върху критично важни вериги на доставки“.

Двете страни обещаха „да продължат хуманитарното подпомагане за украинския народ и са съгласни с важността на следвоенното възстановяване на Украйна“.

Байдън и Моди „повториха трайния си ангажимент за свободен, отворен, приобщаващ, мирен и благоденстващ Индо-тихоокеански регион, в който да се зачитат териториалната цялост, суверенитетът и международното право“. Те изразиха „безпокойство от действията за упражняване на принуда и нарастващото напрежение“ в региона и се обявиха срещу всякакви дестабилизиращи или едностранни действия за силово изменение на регионалното статукво.

Лидерите „подчертаха важността на спазването на международното право, особено що се отнася до Конвенцията на ООН по морско право (УНКЛОС), и на свободата на корабоплаване и прелитане, при решаването на предизвикателствата за основания на правила морски правов ред, в това число в Източно-и Южнокитайско море“.

В общата декларация САЩ и Индия наред с другото осъдиха севернокорейските ракетни изпитания и положението в Мианма, призовавайки за „преход в Мианма към широко представителна федерална демократична система“.

Байдън и Моди призова Пакистан да вземе „незабавни“ мерки за гарантиране, че територията му няма да бъде използвана за трансгранични екстремистки нападения.

Вашингтон потвърди и подкрепата си за това Индия да намери място на постоянен член в бъдещ реформиран Съвет за сигурност на ООН.

САЩ и Индия потвърждават споделяните от тях „общи ценности като свободата, демокрацията, правата на човека, плурализма и предоставянето на равни възможности за всички граждани“, се допълва в комюникето.

По време на посещението на Моди той и Байдън сключиха редица споразумения в области като полупроводниците, добива на критично важни минерали, технологиите, космическото и отбранителното сътрудничество и продажбите.

Някои имат за цел да разнообразят веригите за доставки, за да се намали зависимостта от Китай, а други целят усвояване на пазарни ниши в областта на съвременните технологии, които могат да се окажат част от бойното поле на бъдещето.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини