От х:

Днес в x:

До 2 седмици РСМ внася промените за българите в конституцията си

До две седмици Северна Македония внася конституционните промени в парламента, за да впише българите в основния си закон. Това съобщи евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик по напредъка на съседите ни за еврочленството им, цитиран от bTV.

В Скопие евродепутатът е получил уверение, че промените в конституцията влизат в парламента.

"Или тази седмица, или в следващата конкретните предложения да бъдат внесени от работна комисия в Министерския съвет и респективно да влязат на обсъждане в Народното събрание на Северна Македония", каза той.

Кючюк отрече да е упражняван натиск върху него, за да отложи гласуването на доклада за есента.

Миналата седмица евродепутати не са били съгласни в него да влязат теми от двустранните отношения между България и Северна Македония.

"От нито една страна не е имало натиск, нито от българска, американска, нито от македонска, нито някой от колегите ми е упражнявал натиск", посочи Кючюк.

В момента ветото е наше - вътрешно. В момента сами се блокираме по пътя на евроинтеграцията. Това заяви в четвъртък македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той посочи, че сроковете са много ясно разписани от закона.

"Предложението (за промени в Конституцията - б.р.) ще бъдe предоставено на правителството от страна на Министерството на правосъдието. В момента то се намира при експертите. След това ще бъде изпратено в Народното събрание, в Конституционната комисия, която се ръководи от председателя на парламента", обясни Ковачевски и допълни, че след това, съгласно законовите разпоредби и политическата воля, ще бъде организирано приемането на поправките в Конституцията.

Той подчерта, че това трябва да се случи, защото е по-добре за Македония.

"Тя не трябва да бъде блокирана отвътре. Ако досега имаше блокада на Македония отвън, сега за първи път тя е отвътре", изтъкна премиерът.

Той изрази увереност, че от 120 депутати в парламента огромното мнозинство от тях са "за" еворинтеграцията на страната, независимо от честата промяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Според Ковачевски този процес няма да спре.

Припомняме, за да бъдат приети конституционните промени при гласуването, те трябва да бъдат подкрепени от най-малко 80 депутати. Промяната на Конституцията е едно от условията за започване на истински преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини