От х:

Днес в x:

Вторият мандат и имунитетът на Борисов - първи реакции в парламента на ситуацията днес

„Ситуацията е много сериозна. Ще повторя: свидетели сме на тотален разпад на държавата“, заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Всяка една от отделните власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, си има своите проблеми и то не от днес за днес, смята той. По думите му в тази ситуация вече наблюдаваме война между институциите, наблюдаваме война и между различните власти. И тук в тази ситуация, от политическа гледна точка и целесъобразност, може да има различни решения, но юридическата страна на нещата си има своите компетентни органи и в момент на война между институциите кой, как, по какъв начин и до каква степен може да оцени правотата на различните институции и различните органи, коментира Карадайъ. И в една ситуация една от властите дори може и да е права, но в тази ситуация - как изглежда войната между различните власти, пита той. 

Според него формулата за излизане е първо да пресечем деинституционализацията на държавата. Да има правителство е задължително, от кого, попита той и добави: от рамбовци, които няколко души, от медиите разбрахме, че почерпени взимат решения за саморазправа с опозицията, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и на държавата и да търсят изход от кризите, а се занимават как да натикат и да заличат своите опоненти, които не се интересуват от институциите на държавата и държавните органи, а самите те правят и кроят планове как да разрушават дори и службите за сигурност на държавата, за да ги превърнат в партийно политически инструмент. 

"Има такъв народ" (ИТН) сме казали, че никой не е над закона и ако има достатъчно доказателства, дали се казва Радостин Василев или Бойко Борисов, трябва да носи отговорност за действията си", коментира пред журналисти в парламента Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН). 

"Сега, за разлика от нас, трябва да питате бъдещите коалиционни партньори, евентуални, на ГЕРБ, как ще постъпят в тази ситуация", каза още депутатът. 

В отговор на въпрос Балабанов припомни, че Кирил Петков арестува Бойко Борисов преди една година, оплаквайки се тогава, че главният прокурор Иван Гешев му пречи, а сега го пази.

Според Балабанов видимо тези две формации вървят към "изключително уродливо правителство, което ще бъде изметено много бързо", и добави, че ИТН ще бъде опозиция.

Нинова: Борисов да си даде сам имунитета

Бойко Борисов да си даде сам имунитета. Щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес. Това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова в позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на партията. Преди ден Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на лидера на ГЕРБ. 

Според Нинова, ако Борисов не се откаже сам от имунитета си, това означава, че "страхливо се крие от правосъдие".

"При положение че се стигне до гласуване, ние ще гласуваме за свалянето му. Интересно е как биха гласували коалиционните му партньори от ПП и ДБ", коментира още Нинова.

"Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност. Тези, които до вчера издигаха като знаме борбата с корупцията, днес я прикриват с парламентарни хватки. Лицемерие, страх и алчност за власт. Коалиция на омертата", заявява също лидерът на БСП. 

Костадинов: Единственият вариант е нови избори

"В тази задълбочаваща се криза, която по-скоро прилича на очистителен процес, единственият вариант е да отидем на нови избори". Това коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в парламента.

Според него ПП и ДБ проявяват инат да съставят правителство, макар да нямат моралната и законовата легитимност да го правят.

"Те са доказани агенти на чужда държава и трябва да бъдат арестувани, а не да участват в управлението. Този техен инат може да унищожи държавата", смята Костадинов.

Попитан дали поисканият имунитетът на Бойко Борисов ще е фактор за съставяне на кабинет, Костадинов заяви:

"Ние още вчера призовахме Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже сам, ка постъпих и аз, акто постъпиха и други в този конкретен случай".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини