От х:

Днес в x:

Жителите на брезнишкото село Слаковци поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, изработен от техен земляк

Жители на брезнишкото село Слаковци поднесоха цветя и се поклониха пред единствения паметник на светите братя Кирил и Методий на територията на общината. Поводът е днешният ден, в който църквата почита паметта на светите равноапостоли, съобщи за БТА секретарят на Народно читалище „Искра 1932 г." Светла Панталеева.

Тя припомни, че традицията по отбелязването на 11 май е възстановена през 2018 г. с реставрацията на монумента. За това спомага и местна миннодобивна компания, която организира благотворително събитие и дарява голяма част от средствата, необходими за възстановяването му.

Паметникът, дело на родения в Слаковци художник Атанас Иванчев (1927 - 1977 г.), е бил издигнат през 1964 година в двора на училището в селото. През 90-те години на миналия век учебното заведение е закрито, сградата е продадена, а впоследствие и напълно разрушена. Паметникът дълго време остава изложен на неблагоприятни метеорологични условия, довели до частичното му разрушаване. За да бъде спасена, читалищни дейци от Слаковци предприемат действия по демонтирането и съхраняване на творбата до етапа на реставрацията ѝ.

Сега монументът е поставен в центъра на Слаковци. Той, заедно с музейната сбирка към читалището, са сред забележителностите, които гостите на селото разглеждат.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини