От х:

Днес в x:

Мария Габриел на срещата с БСП: Няма да бъдат орязани социални плащания

Няма да бъдат орязани социални плащания е посланието на кандидата за премиер Мария Габриел към „БСП за България“. Тя обяви това на среща с групата на социалистите в Народното събрание. Поредицата от разговори, които Габриел провежда днес в парламента, са в търсене на съгласие за управление.

Номинираната за премиер отново подчерта, че е много важно да има редовно работещо правителство. Според нея предизвикателство е да се води диалог, изпълнен със съдържание, способен да открои сплотяващото, обединяващото.

Повече от месец не е ясно какво правителство търсят ГЕРБ-СДС, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи, продължавате ли този разговор с всички за всичко ,така няма да стане, каза той. По думите му такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите.

Искаме проевропейско правителство с ясен профил, с експерти с ясни приоритети и отговорности, отговори му Габриел.

Според OFFNews преговорите за кабинет напредват значително - договорено е правителство с подкрепа от всички парламентарни сили без ПП-ДБ и "Възраждане". Това са съобщили източници oт ГЕРБ и БСП.

Вече били водени разговори за разпределение на министерствата - лидерът на БСП Корнелия Нинова преговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за министерски постове в земеделското и социалното министерство. Идеята бил да ги оглавят Иван Иванов и Георги Гьоков. Същевременно ГЕРБ настоявали да оглавят МВР и регионалното ведомство.

Източници на OFFNews съобщават, че информацията ще се потвърди след края на двустранните срещи, след като парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" се срещнат днес в сградата на Народното събрание. 

Сред прогнозите на деня е нова четворна коалиция - на ГЕРБ с БСП, ДПС и ИТН. Тази възможност огласи по NOVA проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

Срещата на ДПС с номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел и останалите представители на партията премина в размяна на комплименти.

"На България ѝ отива да има жена министър-председател в тези трудни времена. Когато има нещо трудно да се свърши, ние в движението винаги се обръщаме към жените", заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

В началото на разговора Габриел отправи комплименти към ДПС, от чиито млади представители по думите ѝ винаги е имала добри впечатления, и се включи в риториката на движението, като заяви, че към днешна дата ключовата дума е диалог по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план. По думите ѝ има възможност да се сформира екип, който да бъде обединен около трите "ААА" - амбиция за съставяне на правителство, авторитет на България в Европа, ангажимент към хората. Мария Габриел заяви, че иска в различията да бъде откроено това, което сплотява. Изказването ѝ беше посрещнато с одобрение от ДПС.

След края на консултацията Цонев изрази задоволство, че "най-накрая се води диалог" и подчерта, че ако има кабинет, то неговият формат и състав ще бъдат определени на лидерска среща.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини