От х:

Днес в x:

Президентът връчи втория мандат за кабинет на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков. 

„Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър и своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията. Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня Българската държава. Тук искам да заявя, точно заради това, че е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България на лидерите на вашата партия, след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет, каза държавният глава. Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право", каза Радев, докато връчваше папката.

България има нужда от стабилно правителство. Това заяви номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков, след като получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това - Мария Габриел.

След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ, коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.

От ГЕРБ даже поискаха втория мандат да бъде връчен на Габриел.

Кандидатурата на академик Денков беше представена от председателя на ДСБ Атанас Атанасов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини