От х:

Днес в x:

"Разговорите не са в ледена епоха". Мария Габриел постави условия, Николай Денков отговори

Номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ, за да продължат разговорите за съставяне на парвителство.

"Разговорите не са в ледена епоха. Няма, обаче, и слъчневи лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", каза Мария Габриел.

Освен това, което каза Мария, имаме и фактическа война между институциите, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Затова искам да кажа нещо, което, моля, да не бъде приемано като ултиматум, а като приятелски съвет: "Сменете подхода, така няма да стане. Вземете приемер от нас - направихме всички възможни и невъзможни компромиси". Не може с 15% от всички народни представители да получиш цялата власт, имам предвид броят на народните представители на ПП-ДБ. Не е честно, не е европейско, не е демократично. Като отговорни за съставяне на правителство за момента, предложете друг формат, говорете с нас и с другите партии. България трябва да има работещо правителство", подчерта Дончев.

Мария Габриел изтъкна, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в пратньорите ни, а страхът в администрацията е потресаващ.

"От тази криза се излиза само с усилия за доверие от всички участници в обществено-политическия живот. И ако истинската цел е да се погрижим за стабилността на държавата и сигурността на хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход - да търси и да намери подкрепа", каза Габриел.

Номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков коментира условията, които Мария Габриел постави за размразяване на преговорите.

"В определен смисъл очаквах такава реакция. Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят пред медиите. Очаквам госпожа Габриел да ми се обади и да поговорим. Трябва да седнем заедно с тях и да видим какво се крие под тези промени на формата. Винаги сме казвали, че ще говорим и с другите формации, но е ясно, че най-лесно и конструктивно мнозинство би могло да се получи с ГЕРБ. Затова трябва да говорим първо с тях, а от това зависят и разговорите с другите", каза той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини