От х:

Днес в x:

Политически реакции на кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател

ДПС одобрява подхода на ГЕРБ да представи кандидатурата си за министър-председател предварително, но поиска да чуе приоритетите и посоката за бъдещия кабинет, преди да обяви дали ще подкрепи излъчването на правителство с първия мандат. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той потвърди намерението на партията да се отзове на поканата за разговори за правителство, но не отговори на въпроса дали ДПС ще предложи свои хора за министри.

"Да вървим стъпка по стъпка, да не изпреварваме събитията. Сега има обявен кандидат за министър-председател, нека да чуем кандидатът за министър-председател какво ще обяви като формула, намерение и посока", добави Карадайъ.

Според него Мария Габриел не била очаквала номинацията си и било възможно заради това да не е готова с управленска програма.

БСП: Борисов направи поредната грешка. Ние предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят най-важните приоритети за България. Да потърсим там съгласие. Ако го постигнем, да поставим разумни срокове за изпълнението им и едва тогава да търсим премиер и министри, които да ги изпълнят. Борисов обаче обърна пирамидата. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС.

Тя допълни, че към БСП е била отправена покана за среща с Мария Габриел утре и депутатите от левицата ще отидат на нея въпреки неяснотата какво ще се обсъжда. "Очакваме ГЕРБ да сложат ред в хаоса, защото с този си ход, задълбочават хаоса", каза още Нинова.

Попитана, дали от БСП биха предложили министри в кабинет с мандат на ГЕРБ - СДС, тя коментира, че има твърде много неща за изясняване, преди да може да даде отговор на този въпрос. "Няма да хабя партийна енергия заради глупостите на ГЕРБ и този хаос, в който не знаят какво искат". Така Нинова отговори на въпрос дали обмисля свикване на национален съвет, от който да се иска разрешение за влизане в правителство на ГЕРБ-СДС или подкрепа за него в парламента.

"Лични оценки на Мария Габриел няма да давам", заключи Нинова.

За "Възраждане" няма никакво значение кой ще е кандидатът за министър-председател. Важно е каква политика ще следва той. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна на политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира в парламента номинацията на Мария Габриел за премиер с първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според него се забелязва симулиране на желание за съставяне на правителство, тъй като Мария Габриел не може да поеме отговорност за управлението на държавата. Костадинов отрече възможността "Възраждане" да предложи кандидати за министри. "Предложението на ГЕРБ означава всеки да си вземе едно парче от държавата и да си го управлява", допълни той.

"Има такъв народ" няма да даде подкрепа само на база името на премиера. Това заяви по-кано Станислав Балабанов в кулоарите на парламента. Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети”, заяви Балабанов.

Даниел Лорер: Номинацията на Габриел не променя нищо.  Ние нямаме доверие на цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея, каза днес пред журналисти в парламента Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той допълни, че формацията все така е на позиция да не подкрепя кабинет на ГЕРБ и да не участва в едно правителство с партията на Борисов.

“Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява задълженията си по правилния начин, но въпросът е принципен. Ние сме дали заявка, че първият мандат няма да мине поради липсата на доверие в цялата партия, а не в отделни индивиди, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри”, каза Лорер. “ГЕРБ имат възможността да ни контролират през втория мандат. Нашето основно обещание е да не допуснем представители на ГЕРБ на тези избори в правителствената власт”, подчерта отново депутатът от ПП. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини