От х:

Днес в x:

Прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу кмета на Варна заради Пловдивския панаир

Варненската Апелативна прокуратура е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Конкретната причина за започналото досъдебно производство срещу Портних е бездействието му, след решение на варненския Общински съвет от 17 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация да бъдат върнати на държавата.

За действията на Варненската Апелативна прокуратура съобщи в профила си във "Фейсбук" Стела Николова, народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България". Пак тям тя публикува и официално писмо от прокуратурата, съдържащо информация за започналото досъдебно призводство. То е по текстове от Наказателния кодекс, които гласят, че "за лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици се предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години".

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на "Пловдивски панаир" АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това обаче така и не се случи, а по-късно даде възможност на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството.

Като бивш общински съветник във Варна още през декември 2021 г. Стела Николова подаде сигнал до прокуратурата, за това, че кметът Портних не е изпълнил решението на Общинския съвет в града от май 2017 г. От своя страна Общинският съвет не е избирал свой представител в Общото събрание на на акционерите в "Пловдивски панаир" в продължение на цели 5 години след придобиването на близо една трета от капитала му. "Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано", коментира Стела Николова.

"Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от "Пловдивски панаир" на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи", написа днес в профила си във "Фейсбук" Стела Николова. Призовавам Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката", пише още в публикацията в социалната мрежа.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини