От х:

Днес в x:

Силната слънчева буря предизвика ослепителни северни сияния далеч на юг

Изображение 1 от 3

    Интензивна слънчева буря стана причина северни сияния да украсят небето по-далеч на юг от обикновено, предаде Асошиейтед прес.

    Изригване на свръхгореща материя от Слънцето в края на миналата седмица насочи към Земята парещи газове, известни като плазма, със скорост от близо 3 милиона километра в час, съобщи Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

    Земята усети тежестта на бурята в неделя, като синоптиците предупредиха операторите на електроцентрали и космически апарати за потенциални смущения.

    За полярни сияния е съобщено в части на Европа и Азия. В САЩ наблюдателите на небето се насладиха на гледки от Уисконсин, Колорадо, Калифорния, Ню Мексико и дори Аризона - предимно червеникаво сияние вместо типичния зелен блясък.

    От Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо, отбелязват, че явленията са наблюдавани необичайно далече на юг. 

    Колкото по-отдалечено е на север, толкова по-хубаво е шоуто, тъй като енергизираните частици взаимодействат с атмосферата по-близо до Земята. Колкото по-далече е на юг, толкова повече кривината на Земята прекъсва най-ослепителните сцени, тъй като частиците взаимодействат по-високо в атмосферата, обясняват експертите.

    По думите им със засилването на слънчевия цикъл може да има повече възможности да се наблюдават подобни небесни спектакли. 

    Това беше третата силна геомагнитна буря от началото на настоящия 11-годишен слънчев цикъл през 2019 г., според NOAA. Агенцията очаква цикълът да достигне своя пик през 2024 г.

    За наблюдателите на небето, които се намират по-надолу, южното сияние трябва да осигури също толкова добри представления.

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Последни новини