От х:

Днес в x:

Starship остави кратер на стартовата площадка и отломки в района

Изображение 1 от 3

    Изхвърлени парчета бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата на първото излитане на новата ракета Starship" на SpaceX - най-голямата и най-мощната в света, повреди сериозно стартовата площадка в Тексас, предаде Франс прес. 

    Възстановяването на причинените щети вероятно ще отнеме няколко месеца. По този начин повредите могат да забавят следващите тестови полети и следователно разработването на ракетата, на която НАСА разчита да изпрати астронавти обратно на Луната.

    Преди тестовия полет в четвъртък единственото желание на шефа на SpaceX Илон Мъск беше "да не разрушим стартовата площадка". Мъск се опасяваше, че ракетата ще се взриви още преди да се е отлепила от земята, което в крайна сметка се случи след четири минути полет над морето.

    Изглежда обаче компанията е подценила щетите, които едно излитане на този 120-метров гигант може да причини.

    Гигантската стартова кула все пак устоява. Огромната основа, върху която стои превозното средство (стартова маса), също е все още там, дори и да е повредена.

    Под нея обаче е изкопан дълбок кратер, според снимки, публикувани от специалисти в социалните мрежи.

    Наоколо цари пустинен пейзаж, отбелязва фотограф на Франс прес. По време на изстрелването дъжд от отломки е паднал в близкото море, показва видеоклип на SpaceX. Облакът от прах е достигнал до малък град на няколко километра, съобщават местни медии.

    "Радиусът на пораженията и неприятностите вероятно е бил по-голям, отколкото някой е очаквал", казва Оливие де Уек, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на Масачузетския технологичен институт.

    "Основните щети на стартовата площадка са отдолу, където пламъците от двигателите атакуват земята", обяснява Де Уек. Няколко негови бивши студенти работят за SpaceX. "Издълбаният кратер ще трябва да бъде запълнен и ремонтиран, а това със сигурност ще отнеме няколко месеца". 

    Стартовата площадка на Старсхип не изглежда да е оборудвана с две специфични съоръжения, които обикновено се използват за тежки ракети-носители. Изграждането им обаче е изключително скъпо, особено след като те трябва да бъдат приспособени към размера на ракетата - непропорционално в случая на Старсхип.

    След теста Мъск обясни, че компанията е започнала да изгражда "стоманена плоча с водно охлаждане", която да бъде поставена под основата на ракетата, но в крайна сметка не е била готова навреме.

    Компанията "погрешно" е смятала, че стартовата площадка ще издържи теста, призна той, добавяйки, че ново изстрелване вероятно ще бъде възможно "след един или два месеца".

    Подобна стоманена плоча "би имала смисъл, мисля, че би работила", казва Филип Мецгер, бивш служител на НАСА, който е работил по физиката на стартовата площадка. Охлаждането й с вода би предотвратило "разтопяването" й, обясни той.

    Според учения от университета на Централна Флорида проектирането на стартова площадка е също толкова сложно, колкото и разработването на ракета.
           
    Новата мегаракета на НАСА SLS (Space Launch System), която излетя за първи път през ноември от Флорида, също е причинила повреди, включително на кулата за изстрелване.

    Преди да може да полети отново, освен укрепването на стартовата си площадка, SpaceX ще трябва да определи причината за проблемите, възникнали по време на полета. Няколко двигателя не проработиха, а двете степени на ракетната система не се разделиха по план. Това принуди компанията да активира команда за самоунищожение. 
           
    Накрая ще е необходимо да бъде убедено Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ да разреши повторното изстрелване на Starship, отбеляза Оливие де Уек. Регулаторният орган потвърди, че никой не е пострадал по време на теста в четвъртък, и каза, че наблюдава разследването на експлозията. 

    Противно на интуицията, този първи тест остава "по-скоро успех, отколкото провал", според Де Уек. "SpaceX успя да развие тези невероятни възможности, защото е готова да поема рискове и да счупи нещо, но от това научава и уроци".

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини