От х:

Днес в x:

Българин турист в Космоса

В пустинята Мохаве, щата Ню Мексико, компанията Virgin Galactic представи SpaceShipTwo – първия в света комерсиален пилотиран космически кораб.

Сред поканените гости на тържеството бе и Шефкет Чападжиев от Чикаго, наричан често от медиите емигрант №1 на България, съобщиха пред БГНЕС от българската общност в града.

Около 300 ентусиасти от цял свят платиха аванс, за да бъдат едни от първите космически туристи. Сред тях е и Чападжиев. Цената на един полет е 200 000 долара. Новото космическо превозно средство, може да носи до 6 пътници и 2-ма астронавти. Те ще летят в космоса на 110 км височина в така наречения суборбитален полет.

Отначало самолетът носител wk2 ще издигне SS2 до 50000 фута (16 км), а след това космическият кораб ще се отдели и ще пусне своите ракетни двигатели, за да продължи самостоятелно. Продължителността на полета ще е около два и половина часа, като от тях над 5 минути пасажерите ще прекарат в безтегловност.

Пред www.Eurochicago.com Чападжиев заяви, че не се притеснява от полета и не се безпокои за здравето си. Вече е преминал първите тестове успешно. Когато времето на старта наближи, ще има повторни тестове. От компанията считат, че всеки здрав човек може да издържи натоварванията.

SpaceShipTwo (SS2) и неговият носител WhiteKnightTwo (wk2), според техните създатели, са предвестници на една нова ера в усвояването на Космоса, която ще започне с ежедневни космически туристически полети.

Очаква се скоро (до средата на 2010 г.) да бъдат осъществени тестовете и да се вземат всички необходими лицензи от правителството на САЩ. А в края на 2011 или началото на 2012 ще започнат и комерсиалните полети.

В началото на 2008 г. българският бизнесмен Красимир Дачев беше заявил желание да участва в суборбиталното пътуване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини