От х:

Днес в x:

22 °C

Седмица на куриози в интернет и в технологиите

Куриози онлайн и офлайн, куриози в интернет, куриози в държавата, куриози в политиката, в медиите – куриози във всички сфери белязаха отминалата седмица. Ето най-интересните от тях:

Собственик на британски пъб с безжичен достъп се оказа на подсъдимата скамейка, защото негов клиент е свалил неправомерно от интернет защитени материали през WiFi точката в заведението. Случката е прецедент и загатва какво е на път да се случи с всички безлатни отворени WiFi мрежи в заведенията по света, а и у нас.

Френски съд пък глоби с 1,7 милиона евро eBay заради продажба на фалшифи парфюми. Но не само онлайн търговията със стоки “менте” направи впечатление. У нас крадци на пари чрез банкови карти “менте” бяха заловени да върлуват около банкоматите и за да се спасят от арест се пробваха да подкупят полицаите с 10 000 лева.

Държавата

Куриози с най-висока концентрация имаше тази седмица в родните държавни технологични инициативи.

Още в понеделник се разчу, че "Информационно обслужване" поднови “странния” си търг за разработване на “Система за контрол на вноса - аспекти сигурност и безопасност" на Агенция "Митници". Същият търг бе обявен и в края на октомври и тогава времето, което потенциалните кандидати имаха за подготовка на оферти, бе 3 дена.

Допълнителен смут настана, когато се разбра, че конкурсът на МТИТС за директор на дирекцията “Електронно правителство” е прекратен със заповед на транспортния министър, въпреки че вече бяха минали поне два кръга от надпреварата. Петима участници, разработили концепции за бъдещото e-government развитие, останаха изненадани. От тях двама намериха смелост да публикуват разработените концепции, така че да бъдат прочетени от всички заинтересовани.

Покрай всичко това като че ли остана незабелязан фактът, че държавата обяви анкета за домейна ни на кирилица, по-точно за символите, които да съдържа.

В Интернет

И в кибер-пространството не липсваха абсурдни случки. БСП не можела да пише във форума "БГ Мама", ожали се партията, и заради това стигна до Комисията по защита от дискриминацията. Мамите скочиха, а разумните уеб-потребители се почудиха няма ли си друга работа КЗД, та се занимава с потребителя bunny 73.

Куриозно или не, свинският грип зарази и интернет. Кибер-бандитите се възползват безскупулно от страха на хората и е установено, че в резултат на умелата манипулация в момента набъбва мощен ботнет от заразени компютри.

Изненадващо медийният експерт с папионка Георги Лозанов сподели, че интернет, блогърите и участниците в социални мрежи са отпорът на чалгата в обществото ни – макар и “в пелени” - и именно те ще й попречат да ни задуши. Това е добра перспектива на фона на констатацията, че вече близо половината от българите са онлайн.

След позитивното изказване на Лозанов радост в душите внесе и вестта, че иновативната платформа за споделяне и откриване на съдържание favit.com е отличена в престижния анализ "Real-Time Web and Its Future" на известния блог за уеб технологии ReadWriteWeb.

Заговорът на Microsoft и Мърдок срещу Google продължи да вълнува интернет обществото – повече по света, отколкото у нас. Половин година след смъртта си Майкъл Джексън отново стана повод за клюки, тъй като името му се утвърди като номер 1 най-търсена дума на интернет търсачките за 2009 година. През това време Twitter се оказа пък най-популярната дума. Друга социална мрежа, Facebook, регистрира 350-милионния си посетител.

Технологиите

Неподвластни на свинския грип, машинациите около търговете и ментетата, технологиите продължиха своято динамично развитие. На пазара се появиха двустранни Blu-ray/DVD дискове, терабайтови карти и ултра-бързи USB памети. Докато Apple тества бъдещия iPhone, големият адронен колайдер постави нов рекорд, а копирната машина навърши 50 години. Учителите се научиха да използват клетъчните телефони като средство за преподаване, вместо да ги забраняват в час.

3D технологиите отбелязаха сериозен напредък, след като тримерните дисплеи влязоха в масово производство. Триизмерните изображения намериха сериозно място и в лекарските кабинети.

Шумно обсъжданата операционна система Google Chrome IS влуди хардуерните производители: двама от тях тази седмица не се стърпяха и се изфукаха, че едва ли не вече имат готови системи с новата ОС. Dell пусна Chrome OS на флашка, а Acer отговори, че първа ще има нетбук с Chrome OS.

Бизнес

Телекомите у нас бяха особено активни през тази седмица. Vivacom и Microsoft привлякоха вниманието с пускането на VivaMail - е-поща навсякъде и през всякакво устройство. Освен това Vivacom пусна мобилен интернет за 10 лв. на месец. М-Тел от своя страна придоби МСвят. GloBul реши, че до Коледа ще подарява по 10 нетбука всеки ден. В крайна сметка и трите мобилни оператора се договориха с премиера Бойко Борисов за намаляване на цените на разговорите.

За да не остане по-назад, Транс Телеком също се включи в предпразничното привличане на вниманието и обяви нова марка за WiMAX услугите си. Коледно-новогодишна акция започна и в сферата на софтуера: празнична отстъпка от 50% обяви Микроинвест за ERP софтуера Mago.Net.

Грантове на стойност 35 млн. евро очакват софтуерните ни фирми, издаде МТИТС, и тихоълком добави, че формира комисия, която ще преценява колко иновативни за иновативните разработки на родния бизнес. Стана ясно и, че по конкурс на Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” ни очакват 300 000 долара за ИТ и интернет в библиотеките.

На световната арена AMD се завърна в Топ 10 на производителите на чипове, а Nokia издаде, че е склонна да продаде заводите си за телефони, докато междувременно се захвана да съди 8 LCD производителя. Телекомуникациите отново взеха връх, когато излeзe версия на Skype за офисни централи.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини