От х:

Днес в x:

НАТО: Русия се провали в опитите да сломи Украйна

“Опитите на Русия да пречупи решимостта на смелите хора на Украйна се провалят. Вече една година украинците се борят храбро за свобода и независимост. Ние сме с тях”. Това се казва в декларация на НАТО по случай началото на руската агресия в Украйна.

НАТО определя войната на Русия срещу Украйна като най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Съюзниците от Пакта потвърждават солидарността си с правителството и народа на Украйна.

Алиансът декларира, че ще увеличава политическата и практическа подкрепа за Украйна, която се защитава срещу инвазията на Русия и обещава подкрепата да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна да надделее.

“Русия носи пълна отговорност за тази война, която е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН. Действията на Русия пренебрегват принципите и ангажиментите на ОССЕ и сериозно подкопават международната сигурност и стабилност и основания на правила международен ред. Въпреки че призовахме Русия да се включи конструктивно в надеждни преговори с Украйна, Русия не показа никаква истинска отвореност към справедлив и траен мир. Ние оставаме решени да поддържаме координиран международен натиск върху Русия”, се казва в декларацията на Алианса.

Войната на Русия застрашава световната сигурност, както и глобалните доставки на храни, пише още в текста. Припомнят се и опитите на Москва да води световна кампания за дезинформация, както и безотговорната ядрена реторика, която демонстрира ясното пренебрежението на Русия към международните норми и благосъстоянието на милиарди хора по света.

НАТО припомня, че е отбранителен съюз и ще продължава са укрепва възпиращата и отбранителната позиция, като защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците, както е записано в член 5 на Вашингтонския договор.

В декларацията се приветства избора на Финландия и Швеция да станат членки на НАТО и и се потвърждава политиката на отворени врати по отношение на Украйна.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини