От х:

Днес в x:

Донев не вижда проблем в решението на ЦИК, ПП и ДБ сезираха съда

Не мисля, че едно такова действие може да застраши честния вот. Това коментира пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) данните от хартиените бюлетини и бюлетините от машините да се вписват сумарно в обща графа в изборните протоколи. Донев добави, че не вижда възможност за манипулиране на вота, ако резултатите се записват сборно.

Премиерът каза още, че държавните институции работят за провеждането на честни избори. От страна на Министерството на вътрешните работи се полагат усилия купеният вот, корпоративният вот и всички практики, свързани с нечестност на изборите, да бъдат преустановени. Не виждам как решение на ЦИК би повлияло на честността и резултатите от тези избори. Това е в правомощията на ЦИК - да си избере нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява функцията си, каза Донев по повод решението на Цветозар Томов повече да не бъде говорител на комисията.

Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота, на хартиения и машинния, при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват отделно, за да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно и съответно - с хартия, смята премиерът.

Удар срещу демокрацията

Коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” ще обжалва пред Административен съд София-град решението на ЦИК данните от машинното и хартиеното гласуване да се записват заедно в секционните протоколи и го определят като" удар срещу демокрацията". Това съобщава пресцентърът на коалицията. Обжалването ще е в рамките на тридневния законов срок, защото иначе се увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на Изборния кодекс и, по думите на досегашния говорител на ЦИК – Цветозар Томов, поставя под огромен риск сигурността и честността на вота, се посочва в информацията.

От ПП-ДБ категорично "се противопоставяме на решението за записване само на общ резултат от хартиеното и машинното гласуване в изборния протокол. То беше взето от квотата на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК", се казва в позицията.

Скандалната промяна по предложение на представител на БСП бе подкрепена от членовете на ЦИК, излъчени от ГЕРБ, ДПС и ИТН, посочи тази сутрин Божидар Божанов, цитиран в съобщение на "Да, България". В него се припомня, че вчера е последвала и "остра реакция и оставка на Цветозар Томов, като говорител на ЦИК, който се оттегли от поста". Според ексминистъра на електронното управление в кабинета "Петков" най-логично е разписките от машинното гласуване и хартиените бюлетини да се броят и отбелязват отделно, защото са с различен размер. Смесването им създава възможност както за масови технически пропуски, така и за умишлена подмяна на вота, убеден е Божанов. По думите му, ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласуване, проверката за грешки и злоупотреби става невъзможна.

Резултатите от секционните комисии ще се вписват само в една колона в протокола, там ще бъде въвеждан само общ резултат от гласуването с хартиени бюлетини и от машини, припомнят ПП-ДБ. И добавят, че не е прието предложението за отделни графи.

"Факт е, че членовете на секционните комисии ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините и записването поотделно не би било затруднение. Факт е, че след скандалната промяна няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни. Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в РИК за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни", се подчертава в текста.

Решаващи за резултата от изборите не са данните от устройствата, а хартиените разписки. Сега не просто машините се превръщат в принтери, не просто ще се брои на ръка, а и няма да може да се прави контролно преброяване с данните от машините, подчертават от ПП-ДБ.

Вчера Антоанета Цонева от “Да, България” също алармира, че решението създава условия за колосален брой човешки грешки, недобросъвестни действия и невъзможност да се сравни машинният вот с показателите на флаш паметта от машината, която се предава в РИК, посочват от пресцентъра на партията.

Призивът на Радев: Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес

Централната избирателна комисия (ЦИК) е независим орган и не трябва да има никакво вмешателство в работата й. Не трябва да насаждаме недоверие в избирателния процес, и без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той отказа да коментира вчерашното решение на ЦИК данните от машините и от хартиените бюлетини да се вписват сумарно в изборните протоколи, с думите, че ЦИК е независим орган. Не трябва да се намесваме в работата на комисията, каза президентът. И добави, че очаква да има повече прозрачност в изборния процес.  

Очаквам от всички институции, ангажирани в организацията на изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие, добави държавният глава. Да не обезличаваме допълнително машинното гласуване, призова Румен Радев.

На въпрос за обезпечаването на видеонаблюдението в изборния ден, президентът отговори, че това е сложен технически въпрос. В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение. Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, посочи отново президентът. Не мисля, че изборният процес е застрашен, каза още Румен Радев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини