От х:

Днес в x:

Христо Грозев твърди, че няколко европейски страни разследват опит за покушение срещу него

Полицията в няколко европейски страни разследва опит за покушение над разследващия журналист Христо Грозев. Това каза той във вторник в ефира на NOVA.

Новината идва, след като в неделя той не присъства на церемонията по раздаването на филмовите награди БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство) в Лондон, след като британската полиция го предупреди, че представлява "риск за обществената сигурност". Той беше поканен заради участието си в документалния филм "Навални".

„Не съм запознат подробно с информацията, с която разполага полицията в няколко страни в Европа. Факт е, че има активно следствие, разследване на опит за покушение", каза Грозев пред българската телевизия.

"Самият факт, че дори английската полиция е посъветвала организаторите на събитието БАФТА да не бъда допуснат, показва, че има такава обективна информация”, добави той.

Грозев е главно действащо лице в „Навални“. Филмът е посветен на руския опозиционер Алексей Навални и проследява разследването на отравянето му през 2020 г. Лентата получи наградата за най-добър документален филм в неделя.

Тя е номинирана и за „Оскар". Пред Нова Грозев каза, че ще присъства на церемонията по връчването на наградите на Академията в Калифорния през март. „През последните 40-50 години в САЩ не е имало опити за покушение на руските служби, докато, за съжаление, в Англия имаше успешни такива”, каза още той.

Грозев е разследващ журналист в Белингкат. В края на 2022 г. беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство година, без да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян.

Преди дни Файненшъл таймс съобщи, че австрийските власти са предупредили Грозев, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти. В началото на месеца Грозев каза, че планира да напусне Виена, където живееше от близо 20 години, заради предполагаема заплаха за живота му от руските специални служби. В момента Грозев се намира в САЩ.

Сайтът Белингкат е създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Той специализира в журналистика, основаваща се на анализ на достъпни в интернет данни.

Най-известните му разследвания са на катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година сайтът се фокусира върху руската военна агресия в Украйна.

В интервюто си пред Нова Грозев също така подкрепи позицията на Навални за войната в Украйна, публикувана в понеделник в сайта и профилите в социалните мрежи на лишения от свобода руски опозиционер.

Текстът от 15 точки призовава за връщане към границите на Украйна и Русия от 1991 г. Той е публикуван по повод годишнината от началото на руската инвазия, която предстои на 24 февруари 2022 г.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини