От х:

Днес в x:

Тревожно!Расте броят на психичноболните в региона, десет души са сложили сами край на живота си

Да се създаде Регионален съвет по проблемите на психичното здраве предложи директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева на дискусия за проблемите на психичното здраве на жителите на Смолянска област. Дискусията се проведе в областната администрация в Смолян и беше водена от заместник областния управител Христо Станчев. С нея завърши кампанията „Прегръдка за душата – психотерапия навреме!“.  Организатор на инициативата, която е посветена на Деня за спонтанни актове на доброта – 17 февруари, е вестник „Марица“. Партньор на кампанията е РЗИ – Смолян. Тя включваше безплатни прегледи с двама психиатри, гореща линия за психологическа подкрепа с четирима психолози, както и арт терапия за деца в два центъра в Смолян, с подкрепата на РД „Социално подпомагане“. Децата твориха заедно с художника Елена Мирчева.

Според д-р Кубатева, кампанията е била полезна дори само за това, че се дава гласност на проблема и кара хората да се възползват от безплатните прегледи и да се замислят за здравето си.  Сред предложенията й са институциите да съдействат за подобряване на достъпа до специализирана психиатрична помощ, да се оптимизира дейността на Центъра за психично здраве, да се осигури приемственост на грижите – проследяване на пациента след изписването от стационара. С него да се занимават специалисти и социални работници, така че винаги да е под наблюдение. Да се организират още прегледи и гореща линия, и да се изградят социални приемни по общини, каквито предстои да направи в региона БЧК. 

 В Смолянска област данните показват, че базата за лечение на психично болни – стационарно е от 40 легла, при необходимост от 52 легла. Област Смолян е сред областите с най-малко кабинети след Монтана и Разград, посочи д-р Кубатева.

 Общият брой на лицата регистрирани с психични разстройства в региона по години показва ръст по време на пандемията – през 2019 г. те са 6 020 на 100 хил. души, през 2020 г.  са 5850 на 100 хил., а през и 2021 г. – 7870 на 100 хилХората с трайна нетрудоспособност над 50%, поради водеща диагноза за психично заболяване в областта, са 8,8% или 1546, като от тях 65 са на възраст до 16 г.

 Общият брой суицидни действия, опити за самоубийство, за шестгодишен период – от 2017 г. до-2022 г., в областта е 129  и средно годишно – 21,5 случая, което е 21,07 на 100 хилНай-много случаи има през 2019 г. – 34 или 32,9 на 100 хил., а най-малко през 2020 г. – 12/ 11,77 на 100 хил./.В сравнение с данните за страната – за 2019 г. опитите са 31,77 на 100 хил. и 25,36 на 100 хил. за 2020 г./

 28,7% /37 случая/  от опитите са завършили със смърт, което средно годишно е 6 случая или 5,88 на 100 хил., при 6,56 на 100 хил. за страната през 2020 г. Най-много реализирани опити има през 2022 г. -16 опита, 10 са фатални / 62,5%/, което е 10,24 на 100 хил.

Основен проблем в сферата на психичното здраве в областта е липсата на кадри. „Основният проблем е, че няма кадри. Имаме огромен дефицит на медицински сестри, които са много важни за лечебния процес, особено на психично болни, тъй като те непрекъснато наблюдават пациента и докладват за състоянието му на лекарите. 

Директорът на РД „Социално подпомагане“ Петя Пампорова заяви, че социалните работници познават всеки психично болен в областта. Проблемът е, че родителите на такива болни не позволяват настаняването им в социална институция, независимо на каква възраст са децата им и какво изтърпяват от болните ежедневно. След като останат без родители възможностите за тяхното лечение са да се настанят в социални институции. В община Смолян има два дома за психично болни в селата Ровино и Петково, които обаче са препълнени, а списъкът на чакащите е в пъти повече. „За Ровино чакат 160 човека за настаняване, при капацитет от 87 души. В Петково при капацитет от 100 души, чакат за настаняване 295 души. 

Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов заяви, че ежедневно се сблъскват в работата си с най-тежките случаи на психично болни, които са опасни за околните  и се стига до престъпления. Той заяви, че липсва обща стратегия и проблема, в повечето случаи, остава за болния и неговите близки.

Председателят на Окръжен съд Смолян Петър Маргаритов посочи, че принудителното настаняване за лечение става само по настояване на близки и съседи, което изключва възможността да се въдвори болен с психични проблеми, ако лично не е подписал съгласие за това.

Като конкретен резултат от кампанията, с помощта на дарители, ще бъдат издадени 1200 броя брошури с телефоните на психиатри и психолози, които работят в региона, която ще бъде разпространена в цялата Смолянска област. Брошурата е изготвена от РЗИ- Смолян и в. Марица. Тя ще бъде разпространена в региона чрез РД „Социално подпомагане“- Смолян. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини