От х:

Днес в x:

Пионтковски за шансовете на Украйна да влезе в НАТО

В бъдеще Украйна ще стане водещ член на Северноатлантическия алианс, прогнозира политологът и публицист Андрей Пионтковски в интервю за Униан. Той смята, че НАТО може да превърне Украйна в европейски преден пост, тъй като нейните въоръжени сили са показали способността си да се бият ефективно.

"Победилата Украйна естествено веднага ще бъде приета в НАТО. И не защото ще бъде оказана любезност, а защото самата постановка на въпроса за членството на Украйна в НАТО се промени драматично. Преди това бяха гаранции за сигурността на Украйна, но сега всички виждат, че Украйна е гаранция за сигурността на Западна Европа. Това се разбира на Запад. Това беше разбрано от изключителния мислител Кисинджър, който се бореше срещу разширяването на НАТО, за неутрален статут на Украйна, за финландизация. И той каза: "Аз правех това, защото мислех, че ще предотврати войната. И се оказа, че това е причинило войната. (...) Същият този Кисинджър много точно каза, че най-важният геополитически резултат от 22 години е появата на световната карта на велика сила с най-голямата и ефективна армия. Това се разбира на Запад. т.е. въпросът сега не е в това, че НАТО ще защити беззащитната Украйна, а че без армията на Украйна е невъзможно да се защити НАТО", каза Пионтковски.

Политологът отбеляза, че западните политици са наясно какво ще се случи, ако Украйна беше паднала за няколко дни. "Путин във военен триумф би стигнал до границата на Полша, балтийските държави и би повторил ултиматума си от 15 декември: събирайте си нещата и се махайте. И аз не съм сигурен дали НАТО, каквото беше през декември 2021 г., можеше да устои. А сега всичко ясно - те имат най-силната армия на Украйна, която да ги защава. И тяхната задача е да я оборудват с най-модерните оръжия“, каза той.

Според него след войната ще се формират нови световни системи, а Украйна де факто ще стане водещ член на Северноатлантическия алианс.

"Това е четвърта световна война. Третата беше студена. След всяка световна война се установява нова система на международни отношения и сигурност. След Наполеоновите войни това става на Виенския конгрес. След Първата световна война - на Версайския, след Втората световна война - в Потсдам. И тази система я установяват държавите- победителки. А трите големи държави-победителки в тази война са очевидни - Украйна, Великобритания и САЩ. Място в системата на международните отношения и сигурността се постига на бойното поле. И Украйна вече изпълни тази задача, така ще бъде възприемана. Украйна ще реши има ли нужда от член на НАТО като Унгария", каза Пионтковски.

Пътят на Украйна към НАТО

На 30 септември президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа молба за присъединяване на страната към НАТО по ускорен начин.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви в официално изявление, че вратите за присъединяване на Украйна към НАТО са отворени, но сега на фокус върху подкрепата на отбраната на Украйна.

Наскоро той каза, че страните членки на Алианса трябва да се подготвят за продължителна конфронтация с Русия.

Според съобщения в медиите те сега работят по инструкции за координиране на действията си в случай на конфликт с "висока интензивност".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини