От х:

Днес в x:

Чудо: Извадиха живи изпод развалините 11 дни след земетресението в Турция

Броят на жертвите на смъртоносните земетресения в Турция, засегнали и съседна Сирия на 6 февруари, превиши 41 000 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на нови данни на властите и за медицинските служби.

Жертвите общо  в двете страни са 41 732, от които само в Турция те са 38 944.

Над 4700 вторични труса са станали в района след първите две земетресения на 6 февруари.

42-годишна жена, намираща се под развалините на сграда след двойното земетресение в Кахраманмараш в Източна Турция беше извадена жива, съобщи късно вечерта в четвъртък „Джумхуриет“.

Турските медии описват спасението на 42-годишната Неслихан Калъч като чудо. От първия трус на 13 февруари до изваждането на ранената жителка на града са били изминали точно 258 часа. След толкова време семейството на Неслихан и било изкопало гроб на градските гробища и чакало само спасителните екипи да отрият тялото и да го предадат за погребение, пише порталът "Карар". Спасената обитателка на жилищния комплекс "Ебрар" е майка на две деца - на 2 и на 5 години. Била новодомка в комплекса, семейството се нанесло преди година.

Търсенето на оцелели е трябвало да приключи и да се продължи с извличане на тленните останки на загиналите в труса, когато екипите, работещи на една от площадките установили, че има жив човек. Установили, че ги чува и че е контактен. Самата жена си казала името на екипа още докато била под развалините. "Добре, ще те извадим оттук!" - обещали спасителите и удържали на думата си. След тежка работа я извадили и я предали на медицински екип. Изнасянето на Неслихан Калъч беше посрещнато с бурни аплодисменти от всички работещи на площадката, както и от жители от района, които чакат вест за близките си. Жената беше качена на линейка и откарана в болницата "Сютчю Имам".

Медици от Националния медицински спасителен екип коментираха, че Калъч е в добро здравословно състояние, с фрактури, но е контактна и може да говори.

„Не може да се опише това чувство, което изпитваме. Това е много хубаво усещане. Нашата надежда за това място беше малка. Когато се каза, че има живо същество, ние изтичахме и направихме необходимата намеса, направихме тунел“, разазаха участници в операцията по изваждането на жената.

Турски спасители извадиха от развалините момиче на 17 години и жена на около 20 години, близо 11 дни след трусовете. Едната от спасените се нарича Алейна, която е от Кахраманмараш и е прекарала под развалините на кооперацията, в която живеела, 248 часа. Просълзен нейният чичо разцелува един по един спасителите, които извадиха живо 17-годишното момиче.

Малко след това стана ясно, че е  спасена и двайсетгодишната Неслихан, прекарала под отломките на небостъргач в Кахраманмараш 258 часа. Според CNN Turk в този жилищен комплекс, от който била извадена жива Неслихан, загиналите са 250 души.

Спасители освен това са извадили изпод руините и 12-годишно момче на име Осман. То е било спасено, след като е прекарало затрупано 260 часа след труса.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини