От х:

Днес в x:

КНСБ и КТ Подкрепа: Готовността за протестни действия рязко се повишава

На съвместна конференция на президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ бяха представени данните за социалното напрежение в страната и готовността за стачни действия.

Пламен Димитров, президент на КНСБ заяви, че нагласата за протестни действия рязко се повишава. „Няма да се въздържаме и не можем да се въздържаме от такива действия“, това посочи той.

Димитров уточни, че служителите в градският транспорт в София, пощите, ВиК сектора искат увеличение на заплатите.

Други сектори заявяват готовност за протести и сред тях е средното образованието, допълни Димитров. „Няма перспектива да се изпълни увеличение на заплатите на учителите и непедагогическия персонал“, посочи той.

Димитров заяви, че координират общите действия между отделните браншове. Той уточни, че хората се вълнуват не от избори, а от това по какъв начин заплатите им ще бъдат увеличени.

Президентът на КНСБ каза, че основното заложено искане е следното: „15% увеличение на заплатите като миниум. Там където не е имало увеличение на заплатите през миналата година исканията за увеличение са по-високи. Например: пощите с 25%, градският транспорт в София с 30%. Това е миниумът, който засяга и частния сектор и бюджетните системи.“

Димитров посочи, че в първия ден на НС трябва да бъде внесен бюджета на служебния кабинет.

Минималната работна заплата трябва по-бързо да се приближава към решението на НС, смята той. По негови думи е необходимо МРЗ да бъде 850 лв. от първи юни. „От 1 януари да се предложи законовия текст, в който да бъде записано като минимум спрямо предходните 12 месеца на средната работна заплата“, допълни той.

Може да  бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора. Намираме се в средата на нищото, нямаме реален партньор, с когото да водим стратегически преговори, каза Димитър Манолов. Предизвикателствата не са никак малко, сред тях са доходите, макар и в последния работен ден на парламента да имаше решение, което никой не харесва. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    По
    По
    7 0
    12:06, 3 фев 2023
    хранителни стоки постоянно цените се вдига никакви мерки не се взимат..
    • Бу
      Будали
      5 -1
      12:17, 3 фев 2023
      Три органа има, които да следят за това! Е, питайте ги, защо не налагат глоби по 100 000 лв, да видите, как ще се нормализират нещата! Повишаването на цените е спекулативно между 50 и 70 % , от крайната цена!
  • 2
    До
    До Будали
    4 0
    13:07, 3 фев 2023
    Няма орган в България , който да вземе каквито и да са мерки срещу нарастването на цените.Това трябва да е ясно на всички. никакви глоби не може да се налагат. Мога да купя нещо за 10 лв и да го продам за 30 и няма закон който да ми го забрани.
    Иначе синдикатите са си търтеи както преди 30 години . казионни , съществуват само в държавните структури. Няма пукнат синдикален член в частна фирма.Не смеят да припарят. нали вдигаха тупурдия пред Либхер миналат година. И какво стана. Синдикалния лидер се оказа взет под наем работник от друга фирма и на следващия ден вече не беше нужен на фирмата.
    • До
      До ДО Будали
      1 -1
      13:29, 3 фев 2023
      Въобще не е така, но...... Няма смисъл! Проучете думата спекула!
  • 3
    ЕИ
    Е и
    2 -3
    13:09, 3 фев 2023
    Разни сектори , държавни хрантутници , искали повишение на заплатите. Като не и м харесва- молбичката , напускат и отиват в частния сектор.Да работят имам предвид. Не да местят папки
  • 4
    Ба
    бат Танас общественик
    4 0
    13:55, 3 фев 2023
    Къде са Мая, отровното трио и останалите "другари и другарки" които хвърляха камъни риба и яйца по министерски съвет и вилата в Банкя лежаха по асфалта и на палатки ??? Къде ви е президента да излезе със вдигнат юмрук и да подкрепи евентуално протеста, ако въобще се състои!?
    Цените са повишени в цял свят поради ковид-а, а от скоро и от войната, но не както у вас безконтролно !
    Внимавайте на пролет за кого ще гласувате за да не има отново на есен пак парламентарни избори заедно с кметските избори.
  • 5
    Wo
    wow
    1 -1
    14:11, 3 фев 2023
    Не се косете, бе хора, България и преди ковид и войната беше пълна с работещи бедни. Въпросът тук е защо сега се надигат тези синдикати.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини