От х:

Днес в x:

Ще оцелее ли човечеството без интернет

Сценарият, който веднага изниква в съзнанието ни, ако се замислим за живот без интернет, е със сигурност изобразяващ апокалипсис. Присъствието на глобалната мрежа в живота ни вече е толкова значимо, че липсата ѝ би изглеждала пагубна.

Да се опитаме обаче за миг да си представим живот без интернет. И ако на нас ни е трудно, ето как се опитват да опишат това от Тhe Daily Digest.

Сред най-неприятните неща, несъмнено ще е загубата на огромно количество данни. В днешно време почти цялата информация по света се съхранява в онлайн сървъри - от номерата на банкови сметки до важни документи, принадлежащи на правителства и компании. Това ще засегне повече от 4.6 милиарда души по света или почти 60% от световното население, според статистика от 2021 г.

Не е лесно е да се отгатне какво би било икономическото въздействие при пълно спиране на интернет. Той е централен компонент за повечето икономически дейности. Един фермер би могъл да продължи да работи на нивата си, но всякаква офис дейност би била невъзможна.

Пътуването - такова, каквото го познаваме днес, би било немислимо. От една страна, заради данните, необходими на авиокомпаниите, за да функционират. От друга - заради документацията, която не може да бъде проверена без компютър и влизането на новодошли в дадена страна би било невъзможно.

Спирането на интернет ще унищожи и електронната търговия. А това би засегнало дълбоко икономиката на развитите страни.

Изчезването на средства за комуникация като WhatsApp или Viber, би довело до завръщане на стационарните телефони и дори отдавна забравени устройства като факс машината.

Вероятно ще започнем да гледаме на света директно, вместо да използваме социални медии или браузъри за търсене в мрежата. Ако изчезнат Facebook, Instagram и Google просто ще се сблъскаме с една забравена реалност. И много вероятно е отново да започнем да си комуникираме с писма, в което пък има известна романтика.

Логично е да си зададем въпроса възможно ли е световната мрежа наистина да изчезне. Оказва се, че не е нещо напълно изключено. Слухът, че интернет може да се срине, стана широко разпространен в много страни по време на пандемията. Причината бе внезапният скок на онлайн активността.

Някои учени посочват слънчевите бури като възможни "виновници" за прекъсване на интернет - защото биха довели до смущения в магнитните полета на Земята. Те могат да повлияят дори на подводните кабели, които са основна част от виртуалната мрежова инфраструктура. 

Успокоителното в случая е, че според повечето проучвания, възможността от пълно прекъсване на интернет практически е нищожна. Големите компании разполагат с достатъчно ресурси, за да избегнат масов срив. И всеки проблем може да бъде разрешен в рамките на около 48 часа. Поне засега.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини