От х:

Днес в x:

Цвета Караянчева: Изпускаме уникалния шанс да имаме околовръстен път на Кърджали заради самозвани политици

  Изпускаме уникалния шанс да имаме околовръстен път на Кърджали заради самозвани политици. Набедени депутати и мераклии за депутатски места се упражняват от години на тема околовръстен път. Даже бе събрана подписка с подкрепата на 5000 кърджалийци, която не се знае къде е. От 2 години по въпроса се бездейства. Областният управител Даниел Делчев и Областно пътно управление не правят нищо за да придвижат проекта. Това заяви пред журналисти областният координатор н ПП ГЕРБ и председател на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. Тя обвини правителството на Кирил Петков в пълно безхаберие. За 9 дни бяха пропилени 9 млрд.лева без да се задели за околовръстния път. В Плана за възстановяване и устойчивост бе заложен завод за акумулаторни батерии за 1 млрд.лв. и отново в него не намери място проекта за околовръстен път. В същото време цената му стигна от 140 до 250 млн. лева, посочи Караянчева.

 Бившият директор на Областното пътно управление инж.Иван Гавазов бе категоричен, че идейният проект на околовръстен път е готов през 2009 г. През 2011 г. той е обявен за обект от национално значение. През 2017 г. е готов и одобрен техническия проект. Това призна публично на 25 март 2022 г.министър Караджов. Инж. Гавазов посочи, че проекта има предистория. Тя датира от преди 40 години, когато е направен идеен проект с източен и западен вариант. В последствие се избира източния вариант .През 2017 г. АПИ започва отчуждителни процедури. Фирмата проектант си партнира с „Горубсо“ и „Хармони 2012“. Отчуждават се земи в землището на с.Дъждино. предстои това да се направи в още осем землища. Отчуждаването се затруднява поради раздробеността на имотите. За отчуждаване са заделени 2 млн.лв, които стоят непокътнати.В същото време две години са проспани от самозвани политици.

  Правителството на ГЕРБ е имало пълната готовност да започне изграждането на околовръстния път. През 2017 г. е изготвен ОВОС. Срокът му изтича през април т.г. Ако не се започне работа, ще се наложи нова процедура по ОВОС, която ще отнеме поне 2-3 години, каза още инж.Гавазов.

  Цвета Караянчева обвини ПП Продължаваме промяната че не познават актуалното състояние на проекта. Предложените магистрали,както и подлези и надлези по „Беломорски“са „политическа дъвка“ и издават пълно предизборно безхаберие. Тя обвини депутатите Н.Ананиев;Н.Минчев и екс народния представител Г.Чепишев, че въвеждат умишлено кърджалийци в заблуждение.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини