От х:

Днес в x:

Скандално, лов на рибка-бананка - реплики в парламента за смяната на шефа на Сметна палата

Докато в залата на лидерската среща не се очерта коалиция, такава се оформи в пленарна зала. 

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" изненадващо предсрочно освободиха председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Това е втората петъчна рокада във финалните дни на 48-ото НС. Миналата седмица депутатите освободиха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители са лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

Председател на органа до избирането на нов става Горица Николова Грънчарова-Кожарева. До момента тя бе зам.-председател. Според Настимир Ананиев от ПП тя е близка до главния прокурор Иван Гешев.

Преди гласуването Цветан Цветков излезе на трибуната, от която заяви, че през 8-те години е изпълнявал задълженията си достойно. Той добави, че по казуса NEXO се извършва одит на всички дарения на политическите партии, както и на източниците им. Той благодари на колегите си и заяви, че Съдебната палата ще продължи да изпълнява достойно задачите си.

Надежда Йорданова от Демократична България" поиска със старта на разговорите първо да се качи документът с мотивите, тъй като не е видим на сайта на парламента.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев й го изчете.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи мотивите: Не са представяни одити, не е имало контрол върху Сметната палата. Председателят на Сметната палата е с изтекъл мандат от една година и не полага грижи да функционира, както изисква законът.

Асен Василев изрази мнение, че това е скандално. "От днес за днес решавате без мотиви. Не е по законов ред, в живота на този парламент няма да се назначи нов, Сметната палата има само одит за съвместимост, ако искаме законодателни промени", посочи той.

Костадин Костадинов похвали работата на Сметната палата, защото проверявала "Възраждане" няколко пъти. Той обяви, че ще подкрепят смяна, особено след изтичане на мандата, но не в този момент. Явно е сменил Бога, на който се моли, председателят на Сметната палата, допусна той.

Лов на рибка-бананка - така определи схемата Христо Иванов от ДБ. А Йордан Цонев поиска да поясни какво означава репликата му: Сваляне на мацка.

Асен Василев поиска да се отвори законова процедура за избор на шеф на институцията.

Корнелия Нинова взе думата, за да атакува Асен Василев: "Да бяхте дошли да направим правителство, да се отвори процедура за избор на председател на Сметната палата."

Мартин Димитров даде за пример действията по време на управление на директора: 500 млн. лв. изчезнали за язовири. Как няма да ви сменят, ще ви сменят, категоричен е той. Димитров даде за пример и доклади за Българската банка за развитие и доклади на Министерство на икономиката, както и тези, които директно разкриват схемите на ин-хаус процедурите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини