От х:

Днес в x:

"Възраждане" обявиха кандидатите си за шефове на БНБ и на Сметната палата

Кандидатурата на "Възраждане" за шеф на БНБ е д-р Любомир Христов. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той е с над 30-годишен опит в сферата на банковото дело. Има докторска степен по макроикономика. Бил е член на УС на БНБ и шеф на Централния депозитар. В момента е член на консултативната група по ценни книжа на ЕС.

"За нас като трета политическа сила е огромна чест, че доктор Христов прие да бъде наша номинация", заяви Костадинов.

Доктор Христов посочи, че БНБ е най важната регулатора инструкция. Смята да работи стриктно по закона за БНБ и да остане българска и народна, ако бъде избран за гуверньор. Екипът на БНБ са най подготвените от цялата държавна администрация и ще разчита на тях. Няма да толерира сътресения. За него референдума за защита на българския лев е много смислен и го подкрепя.

"Дали съм „за” или „против” еврото - аз съм за въвеждането му тогава, когато страната е готова. А то би било преждевременно през 2025, ще струва много на предприемачите и пенсионерите. Аз съм за въвеждането, защото България е подписала договора и да се минимизира риска", заяви д-р Христов.

Кандидатите за поста станаха трима, след като ГЕРБ каза, че ще издигне отново настоящият гуверньор Димитър Радев, а "Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) също даде заявка да излъчи кандидат за поста. Засега коалицията не е обявила името на кандидата си.

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече през юли 2021 г. Опит за избиране на нов шеф на банката имаше през 2022 г., когато на власт беше кабинетът „Петков“. Кандидатът беше издигнаха депутата от ПП Андрей Гюров,, но до избора му така и не се стигна заради сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ“. Според медийни публикации кандидатът на ПП-ДБ ще е Даниел Лорер, който не беше избран за еврокомисар.

Нина Стоименова е кандидатът на „Възраждане“ за председател на Сметната палата, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя има над 25-годишен опит в сферата на одита, административното и финансово право, финансите и финансовия контрол. 

Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ в Университета за национално и световно стопанство – София и е с придобита специалност „Маркетинг и мениджмънт“, както и професионална квалификация по счетоводство, финанси и контрол към института за следдипломна квалификация към същия университет. 

През последните 12 години е била лектор в редица институции, университети и агенции - в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Института по публична администрация към Министерски съвет и Агенция за икономическо развитие във Варна.

 Професионалния си опит започва през 1997 г. като младши експерт в Селскостопанската академия, а от 1999 г. до 2004г.  преминава през позициите старши счетоводител и главен експерт към дирекции „Финансово-стопански дейности“ и „Маркетинг“. От 2005 г. е главен експерт към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а от 2007 г. става главен експерт към Дирекция „Национален фонд“ към Министерство на финансите. През 2021 г. става заместник главен директор на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“, след което и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Участва във финансовото управление и контрол на средствата по европейски програми, включително свързани с координация, контрол, одит на инвестиции и реформи по Националния план за възстановяване и устойчивост от януари 2022 г. досега. Член е на Института на вътрешните одитори в България, а от 2013 г. до 2019 г. на работната група към Министерски съвет за борба с нередности и измами при усвояване на европейски средства.

Вчера „Възраждане“ номинира д-р Тодор Хинов за управител на Националната здравноосигурителната каса (НЗОК).

Парламентът прие на 23 юни процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Предложения за кандидати се внасят в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини