От х:

Днес в x:

Най-заразният подвариант XBB.1.5 на Омикрон е вече в България

В България е установен за първи път вариант XBB.1.5 на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация заради неговия потенциал за ускорено разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на вируса. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Случаят е установен в София.

В Центъра са анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2, като те са взети от пациенти в периода 9 декември 2022 г. - 11 януари 2023 г. Пробите са изпратени от 14 лечебни заведения от 10 области на страната. При всички проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е BA.2.3.20 (1,1%), BA.5.x (16,1%)

XBB.1.5 е един от многото тревожни подварианти на Oмикрон, които се появиха на глобалната пандемична сцена от началото на първата вълна от Омикрон през ноември 2021 г. За разлика от други потомци на оригиналния Омикрон (известен като B.1.1.529) , XBB.1.5 е мозаечен подвариант, корените на който са проследени до две линии подварианти на Омикрон. 

Префиксът „X“ обозначава родословие, възникнало чрез генетична рекомбинация между два или повече подварианта. XBB линията се появи след естествена коинфекция на човешки гостоприемник с два подварианта на Омикрон, а именно BA.2.10.1 и BA.2.75. Тя беше идентифициран за първи път от органите за обществено здравеопазване в Индия през лятото на 2022 г. XBB.1.5 е пряк потомък или по-точно "пети внук" на оригиналния подвариант на XBB.

XBB.1.5 е може би най-генетично богатият и най-предаваемият подвариант на SARS-CoV-2 Омикрон досега.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини