От х:

Днес в x:

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху разпоредби от Изборния кодекс

Депутатите приеха Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Народните представители гласуваха със 124 гласа "За", 98 гласа "против" и без "въздържали се". Дори и при прегласуването, поискано от "Продължаваме промяната", за да дадат шанс на БСП да се поправят, отново промените в Изборния кодекс минаха - със 125 гласа "За", 101 гласа "против" и отново без въздържали се.

Така законотворците отхвърлиха наложеното частично вето от държавния глава, като споровете по изборния закон бяха повече от три часа.

В контекста на дебатите бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП Кирил Петков запита защо машинният протокол да не бъде включен към документацията, която може да се отпечата в края на изборния ден и да се сравни с протокола на ръка. Защо не се сложи поне като контрола, недоумява Петков.

Асен Василев добави, че ГЕРБ искат заедно с Меси от Банкя да подправят местните избори и затова се правил целият цирк с промените в Изборния кодекс.

Андрей Гюров заяви, че достойните заплати за лекарите, медицинските сестри, приемането на България в Шенген, в Еврозоната и приемане на антикорупционното законодателство са по-важни теми от промените в Изборния кодекс. Всичко води до подготовка за нови избори и то избори, които ще върнат едни практики, които хората позабравили и които машините предотвратявали. Надежда има, защото от нашите битки има резултат - има видеонаблюдение, запази се възможността да се гласува в малките секции в чужбина, доволен е Гюров. Войната и атаката срещу машините е атака срещу мнозинството от хората, а крайният ефект е загуба на доверие в изборния процес.

"Това, че не успяхме в битката не значи, че ще се откажем. Затова ще направим всичко възможно да поправим щетите, нанесени от промените в Изборния кодекс. Нашата цел е да градим и не да разрушаваме", закани се Андрей Гюров. Той настоя народните представители да подкрепят ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Длъжни сме да върнем споделеното чувство, че играта е честна и че всички сме част от този процес, каза още той.

Бранимир Балачев от ГЕРБ заяви, че е меродавно броенето на хартиените бюлетини. Въпросът с недействителните бюлетини, ако някои купува гласове и прави нещо на бюлетината, Балачев е "за" такъв вот да не се брои за нито една от партиите.

Цвета Рангелова от "Възраждане" посочи, че същественият въпрос, на който партиите не отговорили е подкрепят ли ветото на президента или не. Изборният кодекс е най-важният закон, защото само с ясни и честни правила, само така присъствието в пленарна зала ще е легитимно и ще отговаря на желанието на избирателя, обясни Рангелова. Когато решенията се взимат от действително избраниците на народа, а не от тези, които някои е решил да подмени, тогава ще се взимат правилните решения за България и българите, подчерта тя.

"Възраждане" споделят добре аргументираните мотиви на юридическия екип на президента, за да ни напомни, че Изборният кодекс трябва да бъде преосмислен, да бъдат направени отстъпки и да отговаря на очакванията за честни избори. Цвета Рангелова призова депутатите да подкрепят ветото на президента с аргумент, че Изборният кодекс се нуждае от поне още едно преосмисляне.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини