От х:

Днес в x:

Русия прехвърля техника в южната част на Беларус

Русия започна да прехвърля техника в южната част на Беларус, която преди това беше докарана на полигоните с мобилизираните въоръжени сили на РФ.

На 20 декември около 5 часа сутринта влак с военна техника на руските въоръжени сили потегли от жп гара Полонка, която беше дислоцирана на полигона Обуз-Лесновски (район Барановичи, Брестска област), съобщава мониторинговата група Беларуски гаюн.

През деня влакът премина Береза, Жабинка, Дрогичин, Иваново и пристигна в Лунинец (област Брест, Беларус). На платформи има 23 танка Т-80, 8 камиона с гориво, 9 камиона (камиони Урал и КамАЗ), 2 пътнически и 7 товарни вагона.

Освен това на 19 декември на жп гара Заслоново (област Витебск) над 20 танка и около 16 Урала на ВС на РФ бяха натоварени на платформи, които се намираха на полигона Лепелски. По-късно влакът се насочи към Орша и замина за Осиповичи. Дестинацията му ориентировъчно е Слуцк (област Минск), който също е много по-близо до границата с Украйна.

Известно е и за прехвърлянето на 3-ти ешелон с техника на ВС на РФ. Сутринта на 20 декември през Шклов (Могилевска област) премина влак с 20 БМП-2, 3 камиона с гориво, 7 Урала, Мобилен център за управление Связной (МПУС-К) на базата на КамАЗ, 4 пътнически вагона на Руските железници и 3 товарни вагона. Той продължи през Орша, Могилев и Жлобин и пристигна в Калинковичи (район Гомел). Той може да продължи да се движи на юг.

„Или техниката на Въоръжените сили на РФ от полигоните в северната и централната част на страната се транспортира към граничната зона. Или техниката се транспортира до следващия пункт за учения на въоръжените сили на Република Беларус и въоръжените сили на Руската федерация някъде близо до границата с Украйна“, се казва в съобщението.

Те също така отбелязаха, че количеството техника, която сега се прехвърля в граничната зона, е малко и определено не е достатъчно за каквито и да е настъпателни действия.

Възможно настъпление от Беларус

На 19 декември, за първи път от 2019 г. Путин посети Минск. С него бяха и руският министър на отбраната Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че на срещата между президента на Руската федерация Владимир Путин и самопровъзгласилия се за глава на Беларус Александър Лукашенко не са взети критични за Украйна решения.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че прехвърлените от Русия системи С-400 и "Искандер" са на бойно дежурство.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    5 -3
    18:28, 20 дек 2022
    И те ще станат на кайма като всичко друго изпълчило се на големия брат.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини