От х:

Днес в x:

Календарът на Хасково за 2023 година представя местни именити художници

    Картини на именити местни художници от близкото минало са представени в новия календар на Община Хасково за 2023 година. Той е дело на съвместната работа между Градската художествена галерия и местната администрация.
     
    Част от творбите са на Атанас Шаренков, Димитър Иванов-Лицо, Христо Форев, Георги Челебиев, Динко Динев, Петър Толчев-художници, които са работили в Хасково и са били част от Дружеството на хасковските художници, автори, оставили трайна следа не само в местното изкуство, но и богато наследство в националното изобразително изкуство.
     
    Директорът на художествената галерия „Атанас Шаренков“ Татяна Форева-дъщеря на Христо Форев, днес представи календара и експозицията "Хасково в картини от миналото".
     
    На откриването на изложбата присъстваха и други от наследниците на авторите.
     
    Платната са от постоянния фонд на галерията, обясни директорът. Става дума за творци, оставили трайна следа в своето изкуство, достойни живописци, претворили в картини красотата на нашия град.
     
    Издаването на календара за 2023 година с 12 картини на хасковски художници е инициатива, която подкрепихме, за да припомним на жителите на общината какви големи художници е имал нашия град. И с този календар даваме един символичен старт на поредица от инициативи за представянето на значимата колекция на галерията, която е част от културното ни богатство, посочи кметът на Хасково Станислав Дечев, който също присъства на откриването на изложбата.
    Художествената галерия е е една от съкровищниците на Хасково. Фондът й наброява над 1700 картини. Някои от тях са на практика безценни, посочи Татяна Форева.
    Галерията е основана през 1962 година и едни от първите творби, които постъпват във фонда й са на Лицо, дарени от неговите наследници. Неговите акварели и картини пресъздават целия хасковски край. Той е документирал къде, кога и дори в колко часа е рисувал дадена картина. Така през неговите творби днес можем да разберем как се е променял града и хасковския край, разказа Татяна Форева.
    В галерията днес беше и един от наследниците на Димитър Иванов Лицо -Милко Ранчев, на когото големият художник е чичо по майчина линия. Той припомни, че роднината му е един от основателите на Хасковския исторически музея. Лицо е бил и един от големите спонсори на театъра. Първата сценична завеса е била изцяло изрисувана от него. Големият художник е бил и колекционер и притежател на една от големите сбирки на минерали, която е дарена и днес е част колекцията на Националния музея в София.
    За много от даренията на Лицо не се знае масово в публичното пространство, понеже той ги е правил в повечето случаи анонимно, държал се е настрани от светските среди, сподели Милко Ранчев. Той разказа и за дядо си- художникът Петър Толчев-един от бохемите на София, който в по-голямата част от живота си обаче работи и живее в Хасково.
    Милко Ранчев приветства инициативата за отпечатването на картини на хасковските класици в новия календар на общината. „В това време, в което живеем на разделение и проблеми, инициативата е светъл лъч за хасковската общественост и интелигенция“, посочи той.
    А днес в изложбените зали в галерията най-малкият посетител беше 7-годишният Никола Челебиев. Той е праправнук на художника Георги Челебиев. Доведе го неговата майка Таня, която разказа, че Никола също проявява интерес към четката и белия лист и е твърде възможно да продължи по пътя на изобразителното изкуство, като четвърто поколение художник в рода им.
     
     
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Сп
      Спайдърмен
      7 -2
      17:31, 20 дек 2022
      Кмета гледа паяжините по тавана на залата!!
    • 2
      И
      И
      4 -2
      23:52, 20 дек 2022
      Кмета витае в облаците , скучно му е , както винаги или чака заповеди от Бойко Борисов...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини