От х:

Днес в x:

Япония се отклони от пацифизма с нова стратегия за национална сигурност

Япония днес представи нова стратегия за национална сигурност заедно с подробности за най-голямото укрепване на японската военна сила от Втората световна война насам, с което се отклони от пацифизма, доминиращ в политическата риторика на Токио през последните седем десетилетия, отбелязва Ройтерс. Промените, които идват в момент на нарастване на напрежението със съседните Китай, Русия и Северна Корея, включват разходи за ракети с по-голям обсег и способности за воденето на кибервойна.

Агенция Ройтерс представя факти и разяснения по темата.

- Промените в националната стратегия на Япония се съдържат в три документа: Стратегия за национална сигурност, Стратегия за национална отбрана и Средносрочна програма за отбрана.

- В документите подробно се описва решимостта на Япония да разработи нови способности за "контраудар". Тези способности ще позволят на Токио да атакува кораби и да поразява цели на разстояние от 1000 километра с ракети, изстреляни от сушата или по море.

- Понастоящем японската армия е въоръжена с ракети, които могат да прелетят най-много няколкостотин километра. Токио вярва, че развиването на способности за контраудар ще възпре потенциалните атаки.

- Япония обсъжда тези промени от повече от две години.

- Токио ще похарчи около 37 милиарда долара за увеличаване на способностите си за контраатака, например чрез увеличаване до 2027 г. на обхвата на противокорабните си ракети "Тайп 12", изстрелвани от сушата. Освен това Токио планира разработването на други ракети, в това число и хиперзвукови оръжия.

- В документите се казва, че Япония ще закупи американски крилати ракети "Томахок". Вестник "Йомиури" съобщи по-рано, че Токио иска да получи до 500 от тях. Ракетите "Томахок" могат да поразяват цели на разстояние от 1250 километра.

- Министерството на отбраната ще похарчи над 43 трилиона йени (315,76 милиарда долара) за армията си в периода до 2027 г., удвоявайки бюджета си за отбрана до около 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП).

- Около 7 милиарда долара от тях ще бъдат насочени към операции за воденето на кибервойна, а други 7 милиарда долара - към развитието на космическите способности. Около 6 милиарда долара ще отидат за разработването на изтребители съвместно с Великобритания и Италия.

- За да координира по-добре действията на своите въздушни, морски и сухопътни сили, Япония ще създаде първия си съвместен команден център. Според източници управляващата Либерално-демократическата партия (ЛДП) на министър-председателя Фумио Кишида обсъжда и съвместни американско-японски командвания.

- В документите се посочва, че Япония ще увеличи складовете си за боеприпаси, както и доставките, без да се уточняват подробности. Вестник "Йомиури" съобщи за плановете за изграждането на около 70 склада за боеприпаси в рамките на следващите пет години и на общо 130 до 2035 г. Военните експерти обаче се притесняват, че Япония не разполага с достатъчно боеприпаси за воденето на продължителен конфликт. Те също така твърдят, че запасите от резервни части са малки.

- Според информация на в. "Никкей" около 70 процента от военните боеприпаси се съхраняват на остров Хокайдо в северната част на японския архипелаг - наследство от военното планиране по време на Студената война, когато военен противник на Япония бе Съветският съюз.

- Понастоящем Япония счита, че основната заплаха идва от Китай по протежение на югозападната ѝ островна верига, разположена в Източнокитайско море, и Токио планира да подготви снабдителни бази в югозападната част на страната в случай на конфликт близо до Тайван. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини