От х:

Днес в x:

Протестите в Китай срещу политиката на нулев ковид - коментари в западни издания

Една от централните теми в западния печат днес са протестите срещу политиката на нулев ковид в Китай. 

"Гардиън" определя демонстрациите като проява на гражданско неподчинение, която е без аналог, откакто президентът Си Цзинпин е дошъл на власт преди десетилетие. Протестите са израз на растящо недоволство и скептицизъм срещу ангажирането на Китайската комунистическа партия (ККП) с политиката на нулев ковид, отбелязва изданието. 

"Гардиън" отбелязва, че медиите в Китай са запазили мълчание по темата, въпреки че е очевидно, че са наясно със случващото се. Днешните вестници поместват няколко материала за нулевия ковид, а Синхуа излиза с редакционен коментар, в който се признава, че пандемията има "някои негативни последици" върху обществото. "Гардиън" цитира и британския премиер Риши Сунак, който е предупредил, че Китай представлява "системно предизвикателство" за британските ценности и интереси, и е осъдил  побоя над репортер на Би Би Си по време на протестите.

Шефът на Европейския съвет беше призован да се противопостави на Си при посещението си в Китай след два дни, съобщава "Индипендънт". Изданието отбелязва, че към председателя на Евросъвета Шарл Мишел са били отправени апели при предстоящата си вдругиден визита в Китай да повдигне въпроса за протестите, и то директно пред Си, с когото има планирани разговори. 

Посещението на евроръководителя беше определено като стратегически важно за задълбочаване на отношенията между Китай и Европа. Въпреки това официални представители, политици и евродипломати изразиха опасения, свързани с това в какъв момент се осъществява визитата и казаха, че Мишел трябва или да я отмени, или да постави въпроса за репресиите срещу протестиращите. 

"Той трябва да използва повода, за да изрази опасенията ни по няколко въпроса", каза пред "Политико" Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Китай. "Ако има репресии срещу протестното движение, ЕС е готов да отнесе въпроса до международните институции и да обмисли нови санкции."

Шерил Джейкъбс, коментатор на "Дейли телеграф", сравнява в своя статия политиката на Си за изкореняване на вируса с войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. Според авторката подобно на руския си колега в Украйна с фанатичното си неизменно следване на политиката на нулев ковид Си е заложил на карта личния си, но и геополитическия авторитет на Китай. Но без обществена подкрепа този авторитет на практика е безвъзвратно загубен, отбелязва Джейкъбс.

Каквото и да направи вече Си реномето му вече е накърнено, и то непоправимо, пише тя. Според нея, от друга страна, той няма шанс да оцелее като лидер, ако отстъпи пред протестиращите. Ако признае, че ККП е сгрешила с политиката на нулев ковид, това ще е геополитическо унижение - и гръмък провал на опита му да представи тоталитарната китайска държава като компетентна и далновидна алтернатива на демократичния свят, допълва Джейкъбс. 

Необичайните за Китай демонстрации предизвикаха вълна от съпричастност по целия свят, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва в тази връзка, че след пожара в Урумчи, при който, както се твърди, хора не са могли да бъдат спасени от горяща сграда заради ковид ограниченията, от солидарност в Хонконг, Тайпе и Лондон са били организирани бдения. Още такива акции са планирани и в кампусите на американски колежи, допълва изданието. 

Вълненията в Китай влошават перспективите пред световната икономика, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че разрастващите се протести в страната, която е най-големият промишлен производител в света, са добавили нов елемент на несигурност в икономическата конюнктура, на която така или иначе още отпреди това негативно влияние оказват фактори като войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията. "Ню Йорк таймс" допълва, че президентът на САЩ Джо Байдън, който е обещал да изобличава злоупотребите на авторитарните режими, все още обмисля какъв да бъде отговорът му на разрастващите се протести в Китай. 

Протестиращите в Китай насочиха недоволството си директно към Си, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът коментира, че улицата е потърсила сметка на китайския президент. Изданието отбелязва, че това е нещо, което само преди месец, когато Си получи трети мандат във властта, би било немислимо. 

Според "Уолстрийт джърнъл" китайският президент се намира в своеобразен капан, защото от една страна, ако облекчи противоепидемичните мерки, рискува вълна от ковид инфекции и от друга, ако тръгне към смазване на протестите, това крие непредвидими последици. Нито една от тези опции не е добра за режим, който е толкова държи на стабилността, отбелязва вестникът. 

Си е изправен пред най-тежкото предизвикателство за властта си, недоволството срещу ковид мерките предизвика масови протести, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че засега демонстрациите са потушени и предупреждава, че ако избухне нова вълна на недоволство, може да последват репресии.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини